HORVATINČIĆ NIJE PRUŽIO POMOĆ

Nalaz obdukcije: Talijanski nautičar nije odmah preminuo

22.08.2011 u 09:21

Bionic
Reading

Talijanski nautičar Francesco Salpietro koji je stradao prošlog tjedna kada je na njegovu jedrilicu naletio gliser Tome Horvatinčića, nije preminuo pri samom naletu, već je zadobio teške ozljede, pao u more i od zadobivenih ozljeda naknadno preminuo, neslužbeno doznaje Jutarnji list

Njegova supruga preminula je na mjestu, no činjenica da je Salpietro i dalje bio živ ozbiljno inkriminira Tomu Hprvatinčića za kazneno djelo nepružanja pomoći nakon izazivanja nesreće.

Prema službenim rezultatima policijske krim istrage, Horvatinčić je nakon izazivanja nesreće najprije krenuo spašavati vlastitu jahtu Santa Marina, koju je usidrio na južnu stranu otoka Maslinovika nekoliko stotina metara od mjesta naleta.

Potom je počeo nazivati prijatelje i poznanike, očito s namjerom da se savjetuje kako sebi olakšati poziciju s obzirom na učinjeno, ali i radi spašavanja svoje jahte, u koju je, kroz manje oštećenje na prednjem dijelu, prodirala voda. Što se događa s ljudima koji su bili na jedrilici koju je pokosio, nije ga zanimalo. Horvatinčić nije mogao znati koliko je osoba bilo na jedrilici ni kakvo je njihovo stanje.

Bio im je dužan pomoći. No, nije nazvao policiju. Nije nazvao ni lučku kapetaniju, ni službu 112, ni hitnu pomoć, ni službu pomoći na moru. Nije nazvao nikoga tko bi mogao pomoći unesrećenima. Ali se pobrinuo da do njegove jahte za pola sata stigne ekipa iz marine Kremik, do koje je stigla dojava, ne o tragediji, već o nasukavanju glisera, piše Jutarnji list