UGOVOR IPAK PRODULJEN

Nakon uzbune, Varga vratio besplatno testiranje na AIDS

30.06.2015 u 11:13

Bionic
Reading

Nakon što je portal crol.hr objavio da na zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti 'Fran Mihaljević' od petka, 26. lipnja, odlukom Ministarstva zdravlja više nije moguće besplatno i anonimno testirati se na HIV, ta je odluka promijenjena, doznaje tportal. Jednako tako, bit će produljeni i ugovori o radu djelatnicama službe za psihosocijalnu podršku, koja u sklopu Klinike pruža nužnu stručnu pomoć oboljelima od AIDS-a i članovima njihovih obitelji

Podsjetimo, portal crol.hr izvijestio je u ponedjeljak da je ukinuto besplatno i anonimno testiranje na HIV te da nisu produljeni ugovori o radu dviju psihologinja i socijalne radnice pri stručnim službama koje funkcioniraju već 11 godina.

Udruga Lux Vitae - Centar za unapređivanje kvalitete tim povodom uputila je Otvoreno pismo ministru zdravlja Siniši Vargi na kojeg su apelirali da žurno riješi situaciju kako bi službe čim prije nastavile s radom, rekao je portalu crol.hr predsjednik udruge Tomislav Vurušić. U razgovoru za tportal, Vurušić je danas potvrdio da je stvar ipak riješena - najavljeno je da će besplatno i anonimno testiranje od danas biti omogućeni, a stručne djelatnice poslijepodne bi trebale nastaviti s radom. Tportal je zatražio i očitovanje Ministarstva zdravlja.

'Netočna je informacija da Ministarstvo zdravlja neće nastaviti financijski podržavati višegodišnju uspješnu provedbu aktivnosti psihosocijalne pomoći i podrške za osobe pogođene HIV-om Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević'. Potrebno je naglasiti da se ugovori s Klinikom sklapaju na razdoblje od jedne godine. Kako je završetak provedbe postojećeg ugovora bio ugovoren do (subote) 27. 6. 2015. godine, a upravo zbog kontinuiteta provedbe navedenih aktivnosti, u tijeku je sklapanje novog ugovora s početkom provedbe od (ponedjeljka) 29. 6.2015. godine', stoji u odgovoru iz Ministarstva zdravlja.

Vurušić je zadovoljan što je do rješenja došlo, no činjenica je da se to dogodilo tek nakon medijskog pritiska i da je sustav zakazao: besplatno i anonimno testiranje te stručna pomoć u ponedjeljak su bili nedostupni.

Ranije, Vurušić je izvijestio da je Udruga Lux Vitae uputila ministru Vargi pismo kojim je apelirala da se nastavi rad tih službi i nađe model financiranja, što je službeni razlog ukidanja.

'Najžalosnije je to da je služba psihosocijalne pomoći ukinuta po principu 'od danas do sutra', zaposlenici i korisnici su ostali u šoku, bili su potpuno nepripremljeni. Onaj tko je danas došao zatražiti pomoć i podršku, naišao je na zatvorena vrata. To nije ni ugodno ni lijepo', rekao je Vurušić.

Zbog svega su i sami bolesnici kontaktirali bolnicu i Ministarstvo, a jedan je poslao i pismo predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović.

'Ukidanje tih službi je vrlo nepromišljena odluka, zaboravilo se na ljude koji su ovisili o toj psihosocijalnoj pomoći, doista nepromišljena odluka, nije mi jasno gdje je nastao kratki spoj?' ocijenio je Vurušić, koji je i sam do prije šest godina tamo radio i, kako kaže, 'financije su uvijek bile problem, ali se isto tako i rješenje uvijek našlo'.

Na adresu ministra zdravlja pristigla su i pisma namjere za suradnjom niza međunarodnih partnera udruge Lux Vitae, koja se godinama bavi pružanjem podrške osobama koje žive s HIV/AIDS-om.

'Šteta je nažalost učinjena, toplo se nadam da će se to ubrzo promijeniti. Znamo u kakvoj je situaciji država, ali vjerujem da ima ljudi koji mogu prepoznati značaj rada takve službe. To je model koji se u zapadnoeuropskim zemljama koristi već više od tri desetljeća', kazao je predsjednik udruge Lux Vitae Tomislav Vurušić.