TEMPERATURNI ŠOK

Nakon snijega prema ljetnih +30°C

17.05.2011 u 11:16

Bionic
Reading

Nakon pogoršanja vremena koje je nekim gorskim krajevima jučer donijelo čak i nešto snijega, u cijeloj će Hrvatskoj narednih dana biti sve toplije, a već u četvrtak živa u termometru mogla bi mjestimično dosegnuti ljetnih 30 stupnjeva Celzijevih, upozoravaju prognostičari

U srijedu će na kopnu biti pretežno sunčano uz malu, a danju do umjerenu naoblaku. Tijekom poslijepodneva lokalno je moguć jači razvoj oblaka, a ponegdje u istočnim i gorskim predjelima postoji i mala mogućnost za kratkotrajan pljusak i grmljavinu. Jutarnja temperatura kretat će se od 6 do 11° C, a najviša dnevna od 21 do 25° C.

Srijeda će na Jadranu biti pretežno sunčana. Poslijepodne je samo ponegdje u zaobalju Dalmacije moguć vrlo slab, prolazan pljusak. Ujutro i navečer očekuje se slaba do umjerena bura, danju većinom slab jugozapadnjak do sjeverozapadnjak, a na otvorenom moru pojačana tramontana. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju će biti između 7 i 12° C, a uz obalu i na otocima između 13 i 17° C. Najviše dnevne temperature bit će u porastu i kretat će se od 23 do 28° C.

U četvrtak će u kontinentalnoj Hrvatskoj biti pretežno sunčano. Tijekom dana bit će male do umjerene naoblake, a samo vrlo rijetko, uz jači razvoj oblaka, moguć je i kratkotrajan grmljavinski pljusak lokalnog karaktera, uglavnom u gorju. Jutarnje temperature bit će od 7 do 12° C, a najviše dnevne između 23 i 27° C.

Četvrtak će i na Jadranu biti pretežno sunčan. Poslijepodne u zaobalju postoji mogućnost slaba i prolazna pljuska. Ujutro i navečer puhat će slaba bura, a danju jugozapadnjak i zapadnjak. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju će se kretati od 8 do 13° C, a uz obalu i na otocima od 15 do 19° C, a najviše dnevne temperature ponegdje će dosezati i 29° C.

U petak će u cijeloj Hrvatskoj biti vrlo toplo uz puno sunca, no u unutrašnjosti će uz jači popodnevni razvoj naoblake postojati mogućnost za lokalne pljuskove s grmljavinom. Temperature će ostati slične onima od četvrtka.

Vruće i za vikend i u sljedećem tjednu

U subotu i nedjelju u cijeloj će zemlji prevladavati sunčano i vrlo toplo ili vruće vrijeme uz malu mogućnost lokalnih pljuskova u unutrašnjosti. Temperature će i dalje biti rano ljetne.

Prema dostupnim podacima slično bi se vrijeme moglo zadržati i početkom sljedećeg tjedna, kaže predsjednik udruge Crometeo Kristijan Božarov.

Držite se hlada i zaštite!

Zbog velikih količina sunčana vremena u cijeloj zemlji, treba pripaziti na visoki UV indeks – mjeru štetnog sunčeva zračenja. To znači da bi trebalo izbjegavati boravak na suncu između 10 i 17 sati ili se primjereno zaštititi. Upozorenje osobito vrijedi za osobe svjetlije puti i djecu koji mogu dobiti opekline i za manje od 20 minuta. Uz više temperature valja se i lakše odijevati te konzumirati dovoljno tekućine.

Zanimljivosti

Zahlađenje koje je proteklih dana zabijelilo gorske predjele nije neuobičajeno za svibanj. Od 15. do 18. svibnja 1991. Gorski kotar i Liku zahvatila je snježna oluja u kojoj je u Gospiću napadalo 10 centimetara snijega.

Za detaljnije informacije o vremenu kliknite na ovaj link.