MLADI PROTIV GLADI

Nakon Rijeke, Vinkovci dobili socijalnu samoposlugu

16.02.2013 u 11:53

Bionic
Reading

U suradnji s Centrom za socijalnu skrb, udruga Mladi protiv gladi, dobila je podatak kako 395 obitelji imaju prihod ispod 500 kuna mjesečno i zadovoljavaju kriterij da mogu besplatno dobiti namirnice u Socijalnoj samoposluzi

Zahvaljujući vinkovačkoj udruzi Mladi protiv gladi, u Gajevoj 17a u Vinkovcima danas je otvorena prva Socijalna samoposluga, nakon one u Rijeci. Na svečanosti otvaranja, vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić je rekao kako je ponosan na mlade Vinkovčane koji su inicirali i ostvarili ideju o otvaranju trgovine u kojoj će se besplatno snabdjevati najsiromašniji Vinkovčani, ali i na učenike osnovnih i srednjih škola koji su pokazali humanost prikupljajući namirnice za Socijalnu samoposlugu kao i na poduzetnike koji su se priključili akciji i donirali namirnice.

Gabrijela Žalac, pročelnica Upravnog odjela za suradnju s EU i izaslanica župana Bože Galića, darovala je Udruzi 5000 kuna za kupnju namirnica i podsjetila kako je moguće povući novac iz strukturnih fondova EUnamijenjenih za zadovoljavanje socijalnih potreba. U suradnji s vinkovačkim Centrom za socijalnu skrb, udruga Mladi protiv gladi, dobila je podatak kako 395 obitelji imaju prihod ispod 500 kuna mjesečno i zadovoljavaju kriterij da mogu dobiti besplatno namirnice i higijenske potrepštine u Socijalnoj samoposluzi.

- Naša je Udruga utemeljena na kršćanskim načelima i cilj joj je prikupljanje i podjela hrane najsiromašnijim građanima Vinkovaca i okolice, te uključivanje većeg broja mladih ljudi u aktivnosti volontiranja, resocijalizacija i osvješćivanje mladih o pitanju siromaštva u našem gradu. Imamo 40 članova od kojih je 20-tak bilo aktivno uključeno u pripremu otvaranja Socijalne trgovine i imamo dvogodišnje iskustvo jer smo radili s Berhanom Katić na prikupljanju kruha u pekarama koji ostaje od prodaje, a mi smo ga davali siromašnima - kaže Jelena Gilja, predsjednica udruge Mladi protiv gladi.

Prvi "kupci" u Socijalnoj samoposluzi bili su Dragica i Ivan Cikač kojima je gradonačelnik Mladen Karlić uručio namirnice. Dodala je kako su za sada uključeni u prikupljanje namirnica učenici osnovnih i srednjih škola, ali pregovaraju i s velikim trgovačkim lancima koji će donirati namirnice za siromašne. Prvu Socijalnu samoposlugu u Vinkovcima i na kontinentalnom dijelu Hrvatske, blagoslovio je župnik župe sv. Euzebija i Poliona, mons. Tadija Pranjić, a za glazbeni program bila je zadužena Muška pjevačka grupa Lipe iz Vinkovaca.