PROTEGA NA GORNJEM GRADU

Nakon otkaza u HPB-u gradi kuću od 600.000 €

29.09.2009 u 09:20

Bionic
Reading

Nedavno smijenjeni predsjednik uprave Hrvatske poštanske banke Josip Protega izgleda da je uštedio veći iznos novca u banci, s obzirom na to da se sprema investirati u proširenje svoje kuće na Gornjem gradu, za što će, prema procjenama, trebati platiti 600 tisuća eura

ZAGREB - Zbog otkrića niza nepravilnosti u radu banke, ponajprije rizičnih plasmana, ali i navodno poslova koje je odradio u svoju korist, Protega nije od banke dobio otpremninu, pa je to upitnije je li mogao od plaće uštedjeti toliki iznos, piše Večernji list.

Formalno još u HPB-u

Josip Protega trenutačno još formalno radi u HPB-u. Potvrdio je da noviposao još nema, a o njemu trenutačno i ne razmišlja. Proteginu smjenutražio je još krajem prošle godine Ivo Sanader nakonraznih upozorenja iz domaćih i inozemnih financijskih krugova o lošemposlovanju banke, iako ga je Sanader i preporučio na to mjesto petgodina prije. Iako se smjena otegnula, premijerka Jadranka Kosor jeipak tri mjeseca prije isteka njegova mandata, prema preporuci guverneraŽeljka Rohatinskog, postavila na čelno mjesto HPB-a Čedu Maletića. Iakoje u pet godina Protega proširio poslovanje banke, ipak je promašio štose više posvetio investicijskom bankarstvu, u čijem je setkoru gradio ikarijeru u PBZ-u. A najveća pogreška bili su rizični plasmani, međukojima se spominje šest milijuna eura kredita za gradnju vila pokrajgolfskih terena u zagrebačkom Blatu ili zemljište na Pelješcu. Posloveje navodno odrađivao i za sebe, što se tek istražuje, piše Večernjak.

Na Protegu se sručio i bijes stanara iz Basaričekove ulice, gdje se na broju 20 kuća gradi. Oni, naime, ne žele dati suglasnost da se pored zaštićenog spomenika gradi kuća takve veličine.

Iako arhitekt tog objekta Otto Barić tvrdi da se kuća planira širiti na 600 četvornih metara, Protega opovrgava takve tvrdnje.

'Postojeću kuću od 150 m² koju sam kupio prije nekoliko godina adaptiram u sadašnjoj kvadraturi', kaže Protega. Tvrdi i da dozvolu za adaptaciju čeka već dvije godine.

'Zbog lokacije na kojoj se kuća nalazi grad je raspisao javni natječaj za arhitekta i odabrao Otta Barića, koji me stoji 30.000 kuna. Kada i krenem u adaptaciju, što sigurno neće biti u roku kraćem od dvije godine, za radove ću podignuti kredit', objašnjava Protega.

Iznos od 600 tisuća eura za gradnju obiteljske kuće odnosi se samo na građevinske radove. To, dakle, ne uključuje opremanje i uređenje kuće, što znači da će troškovi biti i veći, a dodatne troškove stvara i ishođenje svih potrebnih dozvola. A u planiranih 600 četvornih metara kuća bi imala podrum, salon za goste u prizemlju, dnevni boravak na prvom katu i spavaće sobe na drugom katu. Dakako, bila bi tu i garaža za jedan automobil.

Kuća se nalazi odmah uz Jelačićevu palaču koja je zaštićeni spomenik, a minutu hoda udaljena je i Markova crkva te Hrvatski sabor.

'Vidjeli smo projekt za tu kuću i ona se jednostavno ne može uklopiti u izgled staroga grada. Zgrada u kojoj ja živim sagrađena je 1727. godine', rekla je čitateljica, piše Večernjak. Ona kao i ostali stanari Basaričekove 18 morali su se izjasniti daju li suglasnost za gradnju kuće, odnosno da se Protegi odobri lokacijska dozvola. Čitateljica, koja je željela ostati anonimna, kao i još neki susjedi, kategorički su odbili dati suglasnost.

'Stanari ne mogu spriječiti izdavanje lokacijske dozvole! Oni se mogu na nju žaliti i njihovu žalba onda ide na procjenu Ministarstvu kulture. Ministarstvo može procijeniti da u vezi s gradnjom kuće nema nikakvih problema i vratiti taj postupak Gradskom uredu za izgradnju grada s oznakom da je u redu, i onda se izdaje konačna lokacijska dozvola', rekao je Barić.

Jedna od susjeda rekla je pak da ju je Barić posjetio i neizravno rekao da, ukoliko ne da suglasnost, investitor može od mene zahtijevati naknadu troškova zbog odugovlačenja procesa i da bi mu onda navodno trebala platiti deset posto od ukupnih troškova izgradnje.