nova besana noć

Nakon novog potresa u Petrinji seizmologinja objasnila koliko dugo možemo očekivati ovako jaka podrhtavanja

17.08.2021 u 07:37

Bionic
Reading

Prilično jak potres s epicentrom kod Petrinje zabilježen je noćas u 1 sat i 58 minuta. Magnituda mu je iznosila 4,2 prema Richteru, a intenzitet u epicentru V-VI stupnja EMS ljestvice, izvijestila je Seizmološka služba. Potres se osjetio u široj okolici Petrinje, Siska i Zagreba te šire, a za sada nema informacijama o štetama

Pola sata poslije, u 2.27 sati, uslijedio je slabiji potres, jačine 2,8.

Seizmologinja Ines Ivančić kazala je jutros za N1 da su naknadni potresi mogući i do godinu, dvije nakon onog najjačeg koji je pogodio Baniju u prosincu prošle godine.

Kaže i da među naknadnim potresima može biti i ovako jakih, poput ovog od 4,2.

Seizmolog Tomislav Fiket rekao je za HRT da su nakon noćašnjeg potresa kod Petrinje, snažnijeg od onih koji su se događali u posljednje vrijeme, moguća naknadna podrhtavanja tla.

'Potres se osjetio u široj okolici Petrinje i Siska te u Zagrebu, a vidim po javljanjima građana da se osjetio i diljem RH', rekao je. Nakon toga bilo je još naknadnih potresa, od kojih je najjači bio u 2.27 sati, kada su seizmografi Seizmološke službe zabilježili slab potres s epicentrom kod Petrinje - magnituda je bila 2,8 prema Richteru, a intenzitet u epicentru bio je 3. do 4. stupnja europske makroseizmičke ljestvice, rekao je seizmolog Fiket.