UPOZORENJA AKTIVISTA

Nakon nedavnog osnivanja logora za čečensku LGBT zajednicu, policija kreće s novim čistkama

16.01.2019 u 21:53

Bionic
Reading

Aktivisti u Čečeniji upozorili su ovih dana na novu čistku homoseksualaca koja je uslijedila dvije godine od objave kako su vlasti u toj ruskoj republici otvorili logore za LGBT osobe

Agencija Associated Press citirala je aktivista Igora Kočetkova koji je izjavio da je u Čečeniji u posljednje vrijeme narastao broj pritvorenih žena i muškaraca za koje tamošnje vlasti sumnjaju da pripadaju LGBT zajednici.

O sumnjama aktivista piše i istraživački centar nezavisnog ruskog lista Novaya Gazeta koji je prvi izvijestio o učestalim napadima na LGBT zajednicu u Čečeniji u travnju 2017. godine. Novaya Gazeta ovih dana pak piše da je tamošnja gej zajednica suočena s novim progonima.

U priopćenju aktivista navodi se kako je lokalna LGBT zajednica na društvenim mrežama objavila upozorenje svojim pripadnicima savjetujući im dodatni oprez.

Izvješće o kršenju prava proučila je i Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OSCE) te je pozvala Moskvu da istraži spomenuta izvješća. Čečensko ministarstvo unutarnjih poslova se pak oglušilo na zatraženi komentar o progonu gej zajednice u toj kavkaskoj republici.

Inspekcija tužiteljstva

U međuvremenu, jedna ruska LGBT aktivistička skupina navela je kako su tužitelji u Čeljabinskoj oblasti u Sibiru prvi put zatražili od tamošnje policije da istraži maltretiranje jednog člana te proganjane zajednice. Regionalno tužiteljstvo potvrdilo je ruskim medijima kako je provelo inspekciju u Čeljabinsku, no rezultati još uvijek nisu objavljeni.

Zbog maltretiranja policiji se obratila još jedna aktivistička skupina, Solidarnost iz Pjatigorska, koja je prijavila ozbiljne prijetnje na društvenim mrežama.

Valja podsjetiti kako je u travnju pretprošle godine otkriveno da je u Čečeniji otvoreno nekoliko tajnih koncentracijskih logora za homoseksualce. Ruski LGBT aktivisti tvrde kako se u tim logorima homoseksualci premlaćuju i muče elektrošokovima.

Potkupljiva policija

Prema pisanju Novaye Gazete, čečenske vlasti oformile su logore u kojima se homoseksualcima prijeti smrću ukoliko pod prisilom ne obećaju zauvijek napustiti Čečeniju.

Pojedini svjedoci koji su zbog spolne orijentacije uspjeli napustiti Čečeniju tvrde da se zatvorenici premlaćuju i prisiljavaju na odavanje drugih članova zajednice. Drugi pak bjegunac naveo je da je svakog mjeseca bio primoran čečenskoj policiji plaćati zaštitu kako bi mu poštedjeli život.