NOVI UKRAJINSKI PREMIJER

Nakon lijepe Timošenko, kruti birokrat Azarov

11.03.2010 u 14:44

Bionic
Reading

Ukrajinski parlament potvrdio je u četvrtak za novog premijera Mikolu Azarova, dosadašnjeg ministra financija i dugogodišnjeg suradnika predsjednika Viktora Janukoviča koji je time osigurao sebi odanu vladu, prenijele su agencije

Azarova je predložila koalicija vladajućih stranaka, a potvrdio predsjednik te parlament glasovima 242 zastupnika, iako je bilo potrebno samo 226 za prolaz, javlja agencija AFP. Azarov (62), kojega smatraju krutim birokratom, bio je ministar financija i preuzima dužnost od Julije Timošenko.

Prozapadna bivša premijerka najprije je izgubila u drugome krugu predsjedničkih izbora na kojima je tijesno pobijedio proruski Janukovič, a zatim je prošli tjedan izgubila i povjerenje parlamenta. Obraćajući se parlamentu Azarov je rekao da je pred njim teška zadaća jer je 'zemlja opljačkana, blagajne prazne, a recesija se nastavlja'.

'Državni dug se utrostručio i proračun za 2010. ne postoji', rekao je te obećao stabilizirati Ukrajinu snažno pogođenu svjetskom gospodarskom krizom. Parlament je potvrdio imenovanja i drugih ministara u vladi Mikole Azarova, prenosi agencija Reuters.

Fedir Jarošenko, dugogodišnji Azarovljev suradnik, potvrđen je za ministra financija, a Vasil Cuško (socijalist) za ministra ekonomije. Sadašnji veleposlanik Ukrajine u Rusiji, Kostjantin Griščenko postao je ministar vanjskih poslova, što je već obavljao 2003.-2005.

Vladajuća koalicija ima 235 zastupnika i to iz Janukovičeve Stranke regija te komunista i bloka Litvine i neovisnih zastupnika. AFP ističe da je netom formirana koalicija, koja se prozvala Stabilnost, predložila novog premijera te se sve obavilo začudnom brzinom, u manje od pola dana.