lista želja

Nakon kupovine političke škole u Kumrovcu kineska investitorica najavila moguća daljnja ulaganja

  • Autor: V. B./Hina
  • Zadnja izmjena 24.09.2019 16:48
  • Objavljeno 24.09.2019 u 16:48
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Kineska investitorica Jiang Yu zainteresirana je za daljnja ulaganja u Krapinsko-zagorsku županiju, nakon što je nedavno kupila bivšu političku školu u Kumrovcu, te planira obnoviti hotel u Krapinskim toplicama, izgraditi dom za starije, novi hotel i turističke vile

Nakon što je Zhongya nekretnine, tvrtka iza koje stoji Jiang Yu, sredinom lipnja kupila za 14,09 milijuna kuna objekte bivše političke škole u Kumrovcu, na sastanku održanom u utorak s krapinsko-zagorskim županom Željkom Kolarom, načelnikom općine Kumrovec Robertom Šplajtom te predsjednikom Općinskog vijeća Krapinskih Toplica Zvonkom Očićema, Yu je najavila da planira obnoviti hotel u Toplicama te izgraditi dom za starije, novi hotel i turističke vile.

Također, najavljuje i izgradnju centra tradicionalne kineske medicine u Krapinskim Toplicama, kakvi već postoje primjerice u Italiji, Njemačkoj i Austriji. Iako nije otkrivala visinu ulaganja na području Krapinskih Toplica, Yu je rekla svoje ciljeve.

"Krapinske Toplice za nas su vrlo važne, želimo ovdje napraviti naš prvi Centar za tradicionalnu kinesku medicinu. Sredinom studenoga organizirat ćemo konferenciju na kojoj će sudjelovati stručnjaci kineske medicine iz cijelog svijeta i stotinjak sudionika iz Kine", kazala je Yu, uvjerena da će njezini planovi donijeti brojne benefite lokalnom stanovništvu.

Vezano uz postojeći hotel u Krapinskim Toplicama, potvrdila je da su postali vlasnici hotela i da je njegova obnova za njih vrlo važan projekt, no izbjegla je govoriti o brojkama, odnosno razini ulaganja.

Zadovoljan što će konačno krenuti radovi na obnovi hotela, Očić je nakon sastanka rekao da bi radovi na uređenju jednog kata hotela, prema informacijama sa sastanka, trebali krenuti kroz mjesec dana. Osim toga, kazao je, na sastanku su spomenuti i izgradnja doma za starije osobe, novog hotela kao i turističkih vila.

Župan Kolar pojasnio je kako je na današnjem sastanku upoznat s dinamikom radova vezanom uz bivšu političku školu u Kumrovcu, ali i pokretanje projekta vezanog uz Krapinske Toplice.

"Posebno me raduje da bi u Kumrovcu već sljedeće godine, u kasno proljeće ili rano ljeto, mogli imati objekt u funkciji, u prvoj fazi. U drugoj slijede neke nadogradnje i novi sadržaji", izjavio je Kolar te dodao da i on osobno očekuje da se finalizira prvi dio projekta u Krapinskim Toplicama vezan uz postojeći hotel. Osvrnuvši se na najavu moguće realizacije projekta centra tradicionalne kineske medicine u Krapinskim Toplicama, rekao je da je očigledno došao red na Hrvatsku.

"Drago mi je da je gđa Yu prepoznala Krapinsko-zagorsku županiju kao destinaciju u koju se isplati ulagati", ocijenio je Kolar te najavio da je županija spremna za izdavanje građevinskih dozvola za te projekte u najkraćem zakonskom roku.

Načelnik Kumrovca Šplajt također očekuje skori početak radova i dovršetak prve faze obnove bivše političke škole iduće godine. "Vjerujemo da će to pomoći u razvijanju ne samo turizma u Kumrovcu i cijeloj okolici, nego da ćemo i gospodarski ojačati i moći živjeti od svojih izvora", istaknuo je. Politička škola trebala biti bi kongresni centar i hotel ne samo za goste iz Kine, nego iz cijeloga svijeta, zaključio je Šplajt.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!