završna faza

Kinezi zainteresirani za gradnju logističkog centra u osječkoj Zračnoj luci

10.06.2019 u 16:20

Bionic
Reading

Kineski gospodarstvenici zainteresirani su na području osječke Zračne luke osim cargo prometa uspostaviti i logistički centar, a sada se očekuje pismo namjere hrvatskoj Vladi i razgovori s predstavnicima nadležnih Ministarstava, rečeno je u ponedjeljak tijekom posjeta kineskih gospodarstvenika Zračnoj luci Osijek

Predsjednik Kinesko-jugoistočnoeuropske poslovne asocijacije (CSEBA) Mario Rendulić kazao je kako je dosadašnja promocija osječke Zračne luke pobudila veliko zanimanje kineskih partnera, pa se očekuju još neki posjeti gospodarstvenika koji imaju interes da osim cargo prometa u Osijeku uspostave i logistički centar.

Stvari se pomiču s mrtve točke i to nas veseli. Sporo se odvijaju, ali se ide naprijed. Očekujemo pismo namjere hrvatskoj Vladi, kako bi se moglo krenuti dalje, rekao je Rendulić.

Kineska poduzetnica Jiang Yu kazala je kako su vrlo zainteresirani za ovu lokaciju, posebice jer se mogu kombinirati mogućnosti osječke riječne i zračne luke, te da slijede razgovori o detaljima moguće suradnje.

Kinezi u osječkoj Zračnoj luci Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Osječko-baranjska županija

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić ocijenio je kako ponovni dolazak kineskih gospodarstvenika, u puno većem sastavu nego 18. travnja, znači da su stvarno zainteresirani, dodavši kako se dogovaraju daljnji koraci koji će prijeći na razinu Vlade i nadležnih Ministarstava, jer se radi o koncesijama koje raspisuju državna tijela, a ne županija.

Mislim da ulazimo u završnu fazu, kada razgovore trebaju obaviti zainteresirani ulagači i nadležna ministarstva. Njih zanima zračna luka u putničkom i u cargo prometu, što znači i gradnju logističkih centara, a ovdje imamo preko 250 hektara zemljišta, koje je moguće iskoristiti, istaknuo je Anušić.

Smatra kako se osječka Zračna luka, s obzirom na blizinu riječne luke, međunarodnog cestovnog 5C koridora i željezničkih koridora te blizinu granice sa Mađarskom, Srbijom i BiH, nameće kao idealna pozicija, što su, kako drži, prepoznali i kineski gospodarstvenici.

Direktor Zračne luke Davor Forgić izvijestio je kako je prošla godina bila rekordna, kada je u pitanju putnički promet, jer je evidentirano 67.235 putnika, što je 55 posto više, u odnosu na godinu dana ranije. Dodao je kako je u prostornom planu predviđeno produljenje piste za 700 metara, u što su spremni investirati svi suvlasnici, a još će se vidjeti hoće li se u to uključiti i neki od potencijalnih koncesionara i poduzetnika, koji budu zainteresirani za gradnju logističkih centara na području Zračne luke.