onećišćenje

Nakon Kostrene crna, ljepljiva masa se proširila i zagadila plaže Liburnije i Istre. Je li i to mazut iz TE Rijeka?

15.11.2022 u 08:45

Bionic
Reading

Nakon što su onečišćenja obale mazutom još u nedjelju zamijećena u Ližnjanu, i tijekom jučerašnjeg dana lučke kapetanije i druge nadležne institucije zaprimile su niz dojava o zagađenju teškim ugljikovodicima duž Liburnije i istočne obale Istre, na potezu od Lovrana i Mošćeničke Drage, do Ližnjana na jugu istarskog poluotoka

Do zagađenja je došlo samo tri dana nakon izlijevanja mazuta iz Termoelektrane Rijeka u more ispred Kostrene, zbog čega su već danima angažirane stručne službe koje čiste pojas uz more u okolici Termoelektrane, piše Novi list.

Iz HEP-a je tada navedeno kako je došlo do istjecanja »manje količine goriva«, kasnije procijenjene na oko 700 litara. Slike s plaža u Kostreni ipak pokazuju da bi količina mazuta koja je iz tankova ugašene termoelektrane mogla biti daleko značajnija, a posebno pokažu li analize da je i mazut na plažama Liburnije i Istre također došao iz TE-a Rijeka.

Nakupine crne, ljepljive, guste mase nađene su na stijenama i plažama u Lovranu, Mošćeničkoj Dragi i drugdje uz obalu, a izazvale su opravdanu lavinu ogorčenih komentara građana.

'Zagađenje nije veliko, ali je zabilježeno na plaži Medveja i Peharovo. Vrlo vjerojatno ono je zahvatilo i druge manje šljunčane plaže na području Općine Lovran', rekao je načelnik Lovrana Bojan Simonič.

  • +10
Počelo čišćenje mora u Ližnjanu Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic