erdoganova blokada

Nakon izbora opet se otvara pitanje ulaska Švedske u NATO: Stoltenberg putuje u Tursku

01.06.2023 u 16:43

Bionic
Reading

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u četvrtak da će uskoro posjetiti Tursku kako bi razgovarao o ulasku Švedske u NATO, koji blokiraju Turska i Mađarska

Govoreći na dvodnevnom neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova država članica NATO-a u Oslu, Stoltenberg je rekao da je ovaj tjedan razgovarao s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, koji je u nedjelju izabran za novi mandat.

"Posjetit ću također Ankaru u skoroj budućnosti kako bih nastavio razgovarati o tome kako možemo osigurati najbrže moguće pristupanje Švedske", rekao je Stoltenberg novinarima.

Neki ministri vanjskih poslova izrazili su optimizam da će Ankara, sada kada su izbori završili, ukloniti prigovore ulasku Švedske u NATO. Turska je ratificirala pristupanje Finske u NATO u ožujku, ali tvrdi da Švedska štiti pripadnike militantnih skupina koje ona smatra teroristima. "Sada kada su turski izbori završili, važno je da Turska nastavi proces ratifikacije", rekao je finski ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto.

Stoltenberg je rekao da je nakon turskih izbora "važno ponovno pokrenuti dijalog i proces" ratifikacije, istaknuvši da je Švedska u četvrtak implementirala novi zakon o terorizmu, što je ključni turski zahtjev.

  • +13
Recep Tayyip Erdogan Izvor: EPA / Autor: NECATI SAVAS

"Švedska je ispunila svoje", rekao je. "Vrijeme je da se ratificira pristupanje Švedske i naporno radim na tome da se to dogodi što je moguće prije." Nekoliko ministara izrazilo je uvjerenost da bi Švedska mogla postati članicom prije ili na samitu NATO-a u srpnju u Vilniusu.

"Nastavljamo raditi na završetku pristupnog procesa Švedske....i očekujemo da će se to dogoditi do sastanka čelnika u Vilniusu", rekao je američki državni tajnik Antony Blinken. Litva je također izrazila optimizam. "Vladaju velika očekivanja da će švedska zastava biti podignuta (u Vilniusu)", rekao je litavski ministar vanjskih poslova Gabrielius Landsbergis.

Švedska, pozvana na sastanak u Oslu, ponovno je naglasila da je ispunila sve uvjete za članstvo. "Ispunili smo svoje obveze", rekao je švedski ministar vanjskih poslova Tobias Billstrom novinarima. "Vrijeme je da Turska i Mađarska počnu ratifikaciju švedskog pristupanja u NATO."