Istraživanje Crobarometar:

Nakon izbora HDZ s najvećom potporom, SDP tone, Domovinski pokret na samo 6,9 posto. Plenković i Milanović najpopularniji političari

25.07.2020 u 19:46

Bionic
Reading

Hrvatska ima novu, staru Vladu. Andrej Plenković s partnerima će sljedeće četiri godine voditi najmlađu Vladu u povijesti. Dnevnik Nove TV donosi Crobarometar, prvo veliko redovito istraživanje raspoloženja građana nakon izbora.

Pobjednik izbora HDZ i dalje je prvi izbor građana, očekivano, samo je sada potpora od 30,2 posto. Naravno više nego prije mjesec dana, ali velika prednost u odnosu na drugu stranku, a to je SDP. Ta je stranka pala na 18,4 posto potpore, jedno od najlošijih rezultata posljednjih godina, a pred njom su unutarstranački izbori.

Zato je treći izbor građana zeleno-lijeva koalicija MOŽEMO s potporom od 8,7 posto. Odmah iza njih je MOST s 8,2 posto potpore, a Domovinski pokret Miroslava Škore mjesec nakon izbora završio je sa 6,9 posto potpore. I to su sve stranke koje prelaze izborni prag.

Živi zid gubitnik je izbora, nema ih više na Markovu trgu, ali uživaju potporu od 2 posto. IDS je na 1,9 posto potpore. Stranka PAMETNO bila je u centrističkoj koaliciji i sada samostalno osvaja 1,9 posto. Slično je i sa Strankom s imenom i prezimenom koja uživa potporu od 1,9 posto.

Bandićeva stranka više nije na Markovu trgu i ima potporu od 1,4 posto. HSS je na 1,3 posto, a HSU na 1,2 posto, dok su Reformisti na 1 posto. Ostale stranke su ispod 1 posto i sve zajedno, od ljevice do desnice, osvajaju 6,8 posto. Tu su Radnička fronta s 0,9 posto, HNS-a s 0,4 posto, Fokus je na 0,2 posto, a Glas na 0,1 posto. Neodlučnih birača je 8,8 posto.

Od nove Vlade nema velikih očekivanja. Tako 52 posto građana misli da će biti jednaka kao bivša. Da će biti bolja misli 20 posto, a lošija 10 posto građana. Ne zna ili ima drugi stav 18 posto građana.

Hrvatska je i dalje pesimistična zemlja i 62 posto građana misli da zemlja ide u lošem smjeru, a njih 27 posto misli da ide u dobrom smjeru. Ne zna 11 posto. Vidljivo je kako je blago porastao broj optimista, a pao broj pesimista.

Predsjednik, nakon velike potpore, pola godine poslije dijeli javnost. Tako njegov rad ne odobrava 45 posto ispitanika, a njih 43 posto odobrava. 12 posto ne zna.

Predsjednik Milanović i dalje je najpopularniji političar i o njemu pozitivan dojam ima 49 posto, a negativan 43 posto ispitanika. U mjesec dana on je malo i popravio svoj rejting. Slično je i s premijerom Plenkovićem, o njemu pozitivan dojam ima 49 posto, a negativan njih 44 posto. Božo Petrov dijeli birače i o njemu 42 posto građana misli negativno, a njih 41 posto misli pozitivno.

Miroslav Škoro može računati na 30 posto građana koji o njemu misle pozitivno, ali njih 60 posto misli negativno. Novo lice na Markovu trgu Tomislav Tomašević može računati na 28 posto građana koji o njemu misle pozitivno, a njih 22 posto misli negativno. I na kraju, Davor Bernardić oprašta se od nacionalne politike s 28 posto građana koji o njemu misle pozitivno, a njih 60 posto misli negativno.

Kada su pitanju tri institucije i dalje najbolje prolazi Ured predsjednika s ocjenom 2,72 ili trojkom, Vlada mandat počinje s ocjenom 2,51 ili trojkom, a Hrvatski sabor s ocjenom 2,03 ili dvojkom.

Istraživanje je provela agencija IPSOS na 989 građana telefonskim putem od 1. do 20. srpnja. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3 posto, a za rejtinge stranaka +/- 3,6 posto.