SPLITSKI LIJEČNICI U NEVJERICI

Nakon buđenja iz kome, progovorila njemački

11.04.2010 u 10:54

Bionic
Reading

Liječnici splitske bolnice ostali su nemalo iznenađeni kada je 13-godišnja djevojčica, nakon što se probudila iz kome, počela pričati na njemačkom jeziku, umjesto na materinjem hrvatskom, piše 24 sata

Mala Kninjanka stigla je na Odjel pedijatrije prije dva mjeseca sva u bunilu i pod visokom temperaturom. Otkrili su da je došlo do trovanja krvi zbog čega je djevojčica pala u komu.

Liječničkim naporima prije dva tjedna probudila se iz kome i, na iznenađenje sviju, počela komunicirati s okolinom na njemačkom. Svjedoci kažu da je pokazala poprilično znanje i da tako dobro govoriti njemački nije mogla naučiti u školi.

Djevojčica je razumjela kada bi joj se netko obratio na hrvatskom, no hrvatski nije govorila i na pitanja je odgovarala isključivo na njemačkom.

Još se oporavlja u splitskoj bolnici gdje je na promatranju.

'Nakon što se probudila prije dva tjedna počela je govoriti samo njemački jezik koji je učila dvije-tri godine u školi. Pri oporavku iz takvih stanja nikad ne znate kako će mozak reagirati i što će se prvo upaliti. No, evo, počela je sad pričati i hrvatski. Zbog zaštite prava pacijenata ne smijem više ništa govoriti', rekao je u subotu za 24 sata dr. Dujomir Marasović, ravnatelj KBC-a Split.

Slučaj je zaintrigirao liječnike splitske bolnice koji se dosad nisu susreli s time i nisu dali cjelovitu dijagnozu. Osim pedijatara, prelazak djevojčice na njemački jezik razmatrali su bolnički defektolog i psiholog.