završena agonija

Nakon 300 dana, kopna se dočepala posada broda 'Zagreb': U avionu smo bili zamotani u neke raznobojne svemirske kostime ratnih boja s maskama na licima, vizirima i kapuljačom preko toga

16.09.2020 u 09:01

Bionic
Reading

Posada broda Atlantske plovidbe 'Zagreb' nakon devet mjeseci na moru, od kojih šest sa zabranom silaska na kopno, vratila se u Hrvatsku. Njihova agonija trajala je 300 dana

'Zagreb' je iz Dubrovnika isplovio 8. studenoga. Atlantska plovidba uspješno je odradila smjenu 11 posada, ali ova, 12. posada Zagreba, kopna se dočepala tek šest mjeseci od početka pandemije, piše Jutarnji list.

Od 26 mornara u Hrvatsku su se vratila 25-orica. Jedan je ostao u karanteni u Manili jer mu je test na korona virus bio pozitivan.

Kuhar Nikola Jaklin, Varaždinac, noćas oko ponoći, još nije mogao vjerovati da je "skoro pa doma". On je na moru bio 310 dana.

Nakon pola godine po 24 sata zajedno, između 26-orice muškaraca započele su trzavice. Sukoba je bilo nekoliko, na što je kapetan upozoravao vlasnika broda. Situacija bi, bojali su se mornari samih sebe, svakog trenutka mogla eskalirati. Posada je bila, i još uvijek je ljuta, jer im iz tvrtke odbijaju platiti ugovorom predviđeni bonus ostanu li mornari na brodu duže od ugovorene smjene. Oni se, pak, pravdaju da nisu krivi za izvanrednu situaciju uzrokovanu pandemijom.

U ponedjeljak ujutro rekli su im da poslijepodne počinje iskrcavanje.

'Toliko nam se to činilo nevjerojatnim, da smo sve odrađivali kao u usporenom snu. Polako, bez žurbe. Nakon svega, mislio bi čovjek da će trčati, ali jok. Nisi svjestan da je zaista došlo vrijeme', mirno je za Jutarnji list ispričao kuhar Nikola.

U ponedjeljak poslije podne u pet sati po lokalnom vremenu su napustili brod. Devet sati su iz Manile letjeli do Dohe, a tamo su čekali let za Frankfurt.

'U avionu smo bili zamotani u neke raznobojne svemirske kostime ratnih boja s maskama na licima, vizirima i kapuljačom preko toga. Ostali su bili kao da se vraćaju lokalnim autobusom s kupanja', opisuje kako izgleda povratak s drugog kraja svijeta u pandemiji.