PROMJENA TAKTIKE

Nakon 26 dana Večernjakovi štrajkaši vratili se na posao

18.04.2011 u 14:09

Bionic
Reading

Zaposlenici Večernjeg lista koji su štrajkali 26 dana vratili su se danas na posao iako s Upravom nisu dogovorili Kolektivni ugovor, što je bio osnovni cilj štrajka, priopćio je Sindikat Večernjeg lista.

'Iz taktičkih razloga prekinut ćemo štrajk, ali ne odustajemo od svojih opravdanih zahtjeva. Previše nam je stalo do Večernjeg lista da bismo dopustili da novina i dalje trpi i srozava se u kvaliteti. Uprave, vlasnici i glavni urednici mijenjaju, se a mi ostajemo, pa smo više nego itko zainteresirani za budućnost Večernjeg lista', kaže se u priopćenju sindikata tog lista.

Ističu kako je štrajk ukazao na nedjelotvornost inspekcijskih i drugih službi, zapravo na nefunkcioniranje pravne države. 'Otkrio je spregu dijela vlasti i medijskih (i drugih) tajkuna na štetu novinara, slobode medija i interesa javnosti da dozna pravu istinu. Tu prije svega mislimo na neriješen pravni status honorarnih suradnika koji su sasvim nezaštićeni, a u štrajku Večernjeg objektivno su funkcionirali kao brojna vojska štrajkolomaca', kaže se u priopćenju.

'Prozivamo Vladu zbog toga što se u hrvatskim medijima ne primjenjuje Zakon o radu, kao osnovni zakon koji određuje radno-pravne odnose u tvrtkama', kažu sindikalci.

Napominju da su ukazali na dvostruke standarde vlasnika Večernjeg lista, austrijske Styrije koja, ističu, sa svojim zaposlenicima u Austriji njeguje socijalni dijalog i poštuje kolektivne ugovore, dok je prema njima 'nastupila grubo, ultimativno, ne poštujući tradiciju postojanja Kolektivnog ugovora u Večernjem listu'.

'Sad je valjda i našoj Upravi koja je došla iz '24 sata' i nije imala iskustva sa sindikalnim organiziranjem i kolektivnim pregovaranjem jasno kolika je važnost Kolektivnog ugovora te da pregovori o njemu nisu samo stvar dobre volje nego i zakonska obveza', ističu sindikalci.

'Gradeći pravu medijsku blokadu oko štrajka u Večernjem listu, medijski su izdavači pokazali koliko su moćni, isprepleteni s vlašću i solidarni jedni s drugima. Njima se stoga uspješno mogu suprotstaviti samo organizirani novinari. Pregovori o granskom kolektivnom ugovoru prilika su da se ujedinimo i solidariziramo, jer samo takvi možemo učiniti nešto na obrani novinarskih prava i slobode medija. A bez istinske slobode da u traženju istine idemo do kraja, ne dopuštajući nikome, pa ni hrvatskim oligarsima, da budu nedodirljivi, nema ni istinske borbe protiv korupcije ni daljnje demokratizacije hrvatskog društva', stoji u priopćenju koje je potpisao predsjednik Sindikata Večernjeg lista Anton Filić.