SMILOVAO SE VODITELJU

Najveći kit svijeta izronio u savršenom trenu za kamere

21.08.2015 u 12:17

Bionic
Reading

Rijedak plavetni kit, najveća životinja svijeta, nedavno se ukazao pred kamerama BBC-ja upravo u trenutku dok je frustrirani voditelj objašnjavao kako ih nisu uspjeli snimiti jer ih je vrlo teško pronaći

Točno u trenutku kada je zoolog Mark Carwardine dovršio svoje razočarano izlaganje golemi je kit izronio iza njegovih leđa i otvorio svoj veliki tuš, na što su članovi posade prasnuli u smijeh. Nakon dugotrajne potrage TV ekipe čini se da je kit pronašao njih.

Plavetni kitovi (Balaenoptera musculus) s dužinom od 30-ak metara danas su najveće životinje na svijetu, a s težinom od oko 180 tona najteža su stvorenja koja su prema sadašnjim spoznajama ikada živjela na Zemlji.

Do početka 20. stoljeća u oceanima širom svijeta bilo ih je mnogo, oko 250.000. Međutim, potom su nemilice lovljeni zbog ulja i dovedeni na rub izumiranja. Danas se smatraju ugroženima, a procjenjuje se da ih ima između 5.000 i 12.000. Hrane se planktonom, uglavnom račićima, na dubinama od oko 100 metara. Žive u svim svjetskim oceanima, no ne zalaze u Sredozemno more.