PROJEKT WELCOME

Najveća dobrodošlica na svijetu krenula iz Savudrije

05.04.2011 u 20:08

Bionic
Reading

Put od preko 2.500 kilometara najveće dobrodošlice na svijetu započeo se ispisivati danas u Savudriji, a idejnog začetnika Danijela Lacka i ekipu ugostili su i u Novigradu te potom i u Poreču

'Plan je za dva mjeseca ukajakariti u Dubrovniku', kaže odvažni Daniel Lacko koji se u pratnji snimatelja Marka Rukavine, fotografa Luke Tambača i terenskog koordinatora Čede Josipovića upustio u nesvakidašnju pustolovinu promoviranja hrvatskog turizma tako što će veslajući, pješačeći, pedalirajući, planinareći po Lijepoj našoj uz pomoć GPS-a ispisati 'welcome'.

'Cijeli projekt je promocija pustolovnog turizma i Hrvatske kao idealne destinacije. Ideja je da na putu prolazim kroz razne discipline, od brdskog biciklizma, raftinga na divljim vodama, planinarenja, vjerojatno u Paklenici i neke speleološke discipline, a u planu je i dionica paraglaiderom, možda sa Sv. Ilije spustit se do Korčule.

Tu je i veslanje na dasci. Idem od početka do kraja, a svatko tko se želi pridružiti bez obzira gdje i kad, dobro došao je', kaže simpatični Daniel, čiji optimizam nije pokolebao ni 'peh' da su im ukrali negdje na putu između Umaga i Novigrada tri laptopa u kojima su imali i snimljen materijal starta prvog dana putovanja.

'Možda nam ipak vrate bar snimljeni materijal', kaže Daniel te pojašnjava kako ga je na ovu pustolovinu potaknula putopisna želja.

'Htio sam napisati putopis o Hrvatskoj jer svi pišu putopise o zemljama koje su daleke. Nekako kao da je ta naša stara ilirska škola putopisa zamrla. Ispalo je tako da putujem i pišem blog. Ideja je, osim sporta i prirodnih ljepota Hrvatske, promovirati i značajne ljude, pa tako imamo i specijalne goste', poput proslavljenog jedriličara Šime Stipaničeva koji bi nam se trebao pridružiti oko Tribunja, naše četiri 'monteverestice', a vjerojatno i Stipe Božić', kaže te dodaje da im se ljudi svakodnevno sami javljaju, bilo da ih žele ugostiti ili im se pridružiti na nekoj od dionica, a bilo je čak i želja da malo 'skrenu s puta' ili preskoče neko 'slovo' kako bi ih i oni ugostili.

Najveće, prvo slovo pa još i duplo, odradit će se u Istri. Započelo je danas u Savudriji, a 'W' će završiti u Primorsko-goranskoj županiji, negdje oko Delnica. Sutra im se pridružuje i pročelnik pulske Gorske službe spašavanja Mladen Nikišić, prekosutra skupina Trickeri, a na dionici od Pazina i biciklistički klub kojeg vodi Robert Faraguna.