drugi val

Najsmrtonosniji dan od covida-19 u australskoj Victoriji

09.08.2020 u 12:30

Bionic
Reading

Victoria, druga najmnogoljudnija australska savezna država, u nedjelju je izvijestila o drugom najsmrtonosnijem danu od početka pandemije koronavirusa, sa 17 žrtava

Victoria je žarište drugog vala zaraze u Australiji. Ta savezna država u posljednja 24 sata bilježi 394 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Prošli tjedan dnevno je prosječno bilo između 400 i 500 novih slučajeva.

Broj preminulih u Victoriji narastao je na 210.

Većina slučajeva u Australiji, u kojoj je više od 21 tisuću zaraženih i 295 smrtnih slučajeva, odnosi se na tu južnu saveznu državu, a najviše zaraženih je u Melbourneu, njezinom najvećem gradu.

Victoria je zbog toga uvela policijski sat, ograničila kretanje stanovnika i zaustavila većinu gospodarskih aktivnosti. Mjere su pomogle u usporavanju širenja virusa, no situacija je i dalje izazovna jer raste broj slučajeva kod kojih se ne zna izvor zaraze, rekao je premijer savezne države Daniel Andrews.

U posljednja 24 sata zabilježeno je 174 takvih slučajeva, dok ih je dan ranije bilo 130.

„Veliki brojevi u poznatim i kontroliranim izbijanjima su do neke razine manje značajni nego manji broj slučajeva u kojima ne možemo otkriti okolnosti ili porijeklo zaraze“, kazao je Andrews.

„Oni su ti koji su iznimno izazovni iz perspektive suzbijanja širenja“.

  • +5
Melbourne Australija Viktorija koronavirus Izvor: EPA / Autor: JAMES ROSS

Reprodukcijski broj u Victoriji trenutno je oko 1, što znači da svaka zaražena osoba virus prenese barem još jednoj osobi. 

„Moramo to smanjiti, da tek svaka treća ili četvrta osoba koja je zaražena prenese virus nekom drugom. Tada ćemo vidjeti da se brojevi dvostruko smanjuju i s njima se lakše upravlja“, poručio je premijer savezne države. 

Policija Victorije je ranije u nedjelju u Melbourneu spriječila planirani prosvjed protiv nošenja maski, prozvan „Dan slavlja slobode“, uhitivši sedmero ljudi i izdavši 27 kazni. 

Susjedni Novi Južni Wales, najmnogoljudnija australska savezna država, u nedjelju je zabilježila 10 novih slučajeva zaraze, a vlasti su naredili učenicima dviju državnih škola da odu u samoizolaciju. 

Preostalih šest saveznih država i teritorija u nedjelju nije imalo novih slučajeva.