kvar na pumama

Najskuplje borbeno vozilo pješadije na svijetu trebalo je biti perjanica NATO-a, ali onda je na vježbi u Njemačkoj borbena spremnost pala na nulu

19.12.2022 u 18:48

Bionic
Reading

Bundeswehr je tijekom nedavnih vježbi otkrio velike probleme s moderniziranom verzijom borbenog vozila „Puma”, piše Der Splegel pozivajući se na pismo zapovjednika 10. tenkovske divizije general-majora Ruprechta Von Batlera rukovodstvu vojske i Ministarstvu obrane Njemačke

General piše o „totalnom neuspjehu"- javljaju i mnogi drugi njemački mediji prenoseći izvještaj Spiegla. Tijekom vježbe u Njemačkoj s 18 tenkova tipa Puma, borbena spremnost jedinice je u roku od nekoliko dana pala na nulu - pokvarili su se svi tenkovi, javlja DW.

Prije svega je ranjiva elektronika. U jednom od njih je čak došlo do ozbiljnog požara na kabelima u kontrolnoj kabini koja se nalazi u kupoli.

Vojsci je priroda nedostataka već poznata od ranije, navodi se u e-mailu, ali „nikada ranije nije bilo toliko kvarova s ovolikom učestalošću".

General piše da bi, prema ocjeni kompanije, koju smatra veoma vjerodostojnom, puna borbena spremnost te tenkovske jedinice mogla biti vraćena tek za tri do četiri mjeseca. Pritom na Twiteru iskazuje zadovoljstvo sposobnošću vojnika.

Pismo od petka izazvalo je pomutnju u Ministarstvu obrane, jer se novi kvarovi odnose na vozila u specijalnoj konfiguraciji s kojima će od Nove godine njemačka Panzergrenadierbrigade 37 sudjelovati u Zajedničkoj operativnoj grupi veoma visoke spremnosti NATO-a (VJTV).

Jedinice Bundeswehra sa statusom VJTV su politički i vojno važne za obaveze Njemačke prema NATO-u. Koristit će se, između ostalog, i na istočnom krilu NATO.

Ako Puma ne bude dostupna do kraja travnja 2023. u tim snagama za brzo reagiranje NATO-a bit će „do daljeg" zamijenjena oprobanim borbenim vozilom pješadije Marder (Kuna).

Generalni inspektor Bundeswehra Eberhard Corn je napisao na Twiteru da će Bundeswehr raditi na tome da brzo vrati borbenu spremnost Pume. Odmah će biti izvršena procjena štete sa stručnjacima iz industrije naoružanja.

Ispunit ćemo svoje obaveze prema NATO od 1. siječnja 2023.", dodao je on. „Čim sam dobio poruku o neuspjesima Pume po završetku vježbe, razgovarao sam proizvođačem. Oni će nas podržati sa svojim timovima", rekao je Corn agenciji dpa.

Novi kvarovi se tiču moderniziranih Puma kod kojih je prema Bundeswehru poboljšana „optika, efikasnost oružja i zaštita vojnika". Ova verzija je tek prošle godine proglašena spremnom za borbu.

Puma je značajno modernija od svog prethodnika Mardera koji potiče još iz vremena Hladnog rata i odavno je trebalo da ga zamijeni. Međutim, još od isporuke prvih Puma njemačkoj vojsci, o tom tenku se često pisalo po medijima zbog tehničkih problema.

Ministarstvo obrane je u srpnju 2009. naručilo ukupno 405 komada Puma po ukupnoj cijeni od 3,1 milijardu eura. U međuvremenu je narudžba smanjena na 350, ali je cijena po komadu porasla - s oko 7,6 milijuna na oko 17 milijuna eura.

Puma kao glavno naoružanje ima ugrađen stabilizirani top od 30 mm. Za razliku od Mardera, može precizno da puca u vožnji. Još jedno poboljšanje su bolje komunikacijske mogućnosti.

Ministarstvo obrane je prije samo nekoliko dana naručilo 600.000 komada municije za Pumu, u vrijednosti od 576 milijuna eura.