IZ ROBNIH ZALIHA

Najsiromašnijima za Uskrs preko Caritasa 20 tona tjestenine, 15 tona mesnih konzervi, 25.000 komada sapuna...

15.04.2019 u 15:35

Bionic
Reading

Ravnateljstvo za robne zalihe Ministarstva gospodarstva u ponedjeljak je u povodu nadolazećeg Uskrsa Caritasu Križevačke eparhije isporučilo 220 tona u hrani i drugim proizvodima, kao jednokratnu pomoć za najsiromašnije građane i korisnike pučkih kuhinja u vrijednosti većoj od 4,5 milijuna kuna.

Ravnateljstvo za robne zalihe u priopćenju navodi kako se ta pomoć već tradicionalno odobrava odlukom Vlade te upućuje potrebitima povodom Uskrsa i Božića. Caritasu je tako, kažu, odobrena robna pomoć u vrijednosti od 4.576.793 kuna, koja će se proslijediti dalje Caritasima ostalih vjerskih zajednica.

Pomoć Caritasu u Zaboku su prigodno predali ministar gospodarstva Darko Horvat i njegov pomoćnik Damir Juzbašić. Ministar je rekao kako je to nastavak priče koju Vlada i Ministarstvo već godinama provode zajedno s Caritasom, pružajući pomoć najpotrebitijima u vrijeme najvećih blagdana. "Kako smo to uspješno radili do sad, tako ćemo to nastaviti raditi i dalje“, poručio je Horvat.

Ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije sestra Jelena Lončar i ravnatelj Caritasa Križevačke eparhije pater Ivan Radeljak istaknuli su značaj ovakve donacije, posebno s obzirom na broj njihovih korisnika. "Uvijek smo sretni i zahvalni na pomoći koju nam pružaju i Vlada i Ministarstvo putem robnih rezervi“, naglasili su.

Caritasu su isporučeni prehrambeni i neprehrambeni proizvodi kojima raspolaže Ravnateljstvo u strateškim robnim zalihama - 20 tona tjestenine, 10 tona ribljih konzervi, 15 tona mesnih konzervi, 15 tona džema, 10 tona jaja u prahu, 35 tona riže, 50 tona brašna, 15 tona sira, 20.000 litara ulja, 4 600 litara deterdženta za suđe i 25.000 komada sapuna.

  • +4
Hrvatski Caritas / Arhivska fotografija Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Ravnateljstvo podsjeća kako je temeljem odluka Vlade i ranijih godina iz strateških robnih zaliha upućivalo robnu pomoć Caritasu za najsiromašnije građane i pučke kuhinje. Tako im je pomoć upućena i lani za Božić u financijskoj protuvrijednosti od 3.822.000 kuna.

Tada im je dostavljena riža, polutvrdi sir, džem, riblje i mesne konzerve, ulje, tjestenina, šećer, brašno, konzervirano povrće i deterdženti za rublje i posuđe.