rovovski rat

Najpogubnija noć za Ruse dosad: Ukrajina tvrdi da je u posljednja 24 sata ubijeno više od tisuću ruskih vojnika

07.02.2023 u 19:58

Bionic
Reading

Ukrajina je u utorak priopćila da su posljednja 24 sata bila najpogubnija za ruske snage od početka rata unazad gotovo godinu dana, u trenutku kada Moskva na bojišnicu šalje desetke tisuća netom mobiliziranih vojnika kao pojačanje za zimsku ofenzivu

Navode ukrajinske strane agencija Reuters ne može potvrditi iz neovisnih izvora jer i Rusija istovremeno tvrdi da je posljednjih tjedana Ukrajini nanijela velike gubitke u ljudstvu. No, tvrdnje da se radi o borbama s puno mrtvih odgovaraju izvješćima obiju strana koje su zaglavile u rovovskom ratu. Kijev tvrdi da je tijekom noći ubijeno 1030 ruskih vojnika, najviše od početka rata u jednom danu.

Rusija tvrdi da je u siječnju ukrajinska vojska na bojištu izgubila 6500 vojnika. Trenutno, nedaleko od grada Marijinke, oko 30 kilometara od istočnog grada Donetska, jedinica ukrajinskih marinaca granatira ruske položaje. "Nadiru u malim pješačkim skupinama i pokušavaju se približiti sve više i više", rekao je vojnik koji je kao svoje ime naveo Levhen.

Zapovjednik ukrajinske jedinice koji se predstavio kao Volodimir rekao je da ih na mete navode dronovi. Rusija je u zimskoj ofenzivi zabilježila neke uspjehe, ali nije uspjela osvojiti neki veći grad. Borbe se već mjesecima najviše vode oko Bahmuta i prema najnovijim vijestima ruske snage su opkolile grad sa sjevera i juga. Kijev tvrdi da njihove jedinice i dalje odolijevaju ruskom prodoru.

Ruska strana je također pokrenula i napad na Vuhledar, ukrajinsko uporište u Doneckoj oblasti koje leži na strateškoj raskrsnici između istočnih i južnih crta bojišnice. Britanska vojna obavještajna služba tvrdi da Rusiji "za uspješnu ofenzivu nedostaju municija i manevarske jedinice".

  • +11
Rat u Ukrajini 02.02.2023. Izvor: Profimedia / Autor: Yasuyoshi CHIBA / AFP