tumorski mikrobiom

Najnovije istraživanje moglo bi promijeniti način na koji možemo otkriti rak, ali i kako ga liječimo, i sve to zbog gljivica

30.09.2022 u 20:40

Bionic
Reading

Najnovija istraživanja pokazala su da se u tumorima, osim bakterija, nalaze gljivice. Znanstvenici se sada nadaju da će uskoro pomoću krvnih nalaza moći prepoznati rane znakove raka. Ako se usto dokaže da gljivice pospješuju širenje tumora, liječenje raka moglo bi ubuduće drugačije izgledati

Prije dvije godine znanstvenici su dokazali da su tumori dom raznim bakterijama, a dva najnovija istraživanja, čiji su rezultati predstavljeni u časopisu Cell, pokazuju da se, osim bakterija, u tumorima nalaze gljivice. Ovaj tzv. tumorski mikrobiom karakterističan je za svaku vrstu raka te se znanstvenici sada nadaju da će s vremenom znati prepoznati rane znakove skrivenih tumora mjerenjem mikrobnih skupova unutar DNA koje izbacuju u krv. Postoje indicije da mikrobi mogu učiniti tumore agresivnijima ili otpornijima na liječenje, a ako se to doista dokaže, ubuduće će borba s rakom, osim napada na tumore, uključivati napad na njihov mikrobiom, piše New York Times.

Dosadašnja istraživanja pokazala su da tisuće vrsta mikroba žive u zdravoj osobi. Ispostavilo se da mnogi organi, za koje se nekad smatralo da su sterilni, imaju vlastite mikrobiome. Prije dvije godine, u istraživanju bakterija koje su nađene u više od 1000 tumora, u sedam vrsta raka pronađene su bakterije od svih analiziranih vrsta te bolesti. Isti tim znanstvenika potom se dao u potragu za gljivicama u tumorima. Kao i u potrazi za bakterijama, znanstvenici su morali 'uroniti' u galaksiju fragmenata DNA u tzv. Atlasu genoma raka, katalogu genetskih mutacija odgovornih za rak koje se skupljaju od 2005. sekvenciranjem genoma. U svim vrstama tumora za 35 vrsta raka pronađene su kombinacije različitih gljivica. U drugom istraživanju, također objavljenom u časopisu Cell, pronađene su gljivice u tumorima sedam dijelova tijela – ustima, jednjaku, želucu, debelom crijevu, rektumu, dojci i plućima. Znanstvenici su iznenađeni količinom gljivica pronađenim u tumorima.

Rak Izvor: Profimedia / Autor: CAMILLE VAN VOOREN/REPORTERS / Sciencephoto / Profimedia

'Ovo će promijeniti način razmišljanja o raku', rekao je Deepak Sxena, mikrobni ekolog sa Sveučilišta u New Yorku. Tim liječnika i znanstvenika koji su proveli istraživanje o gljivicama u tumorima sada je osnovao kompaniju pod nazivom Micronoma kako bi svoje otkriće pretvorili u krvni test za otkrivanje raka. Promatrajući DNA koju su ispustile gljivice i bakterije iz tumora, navodno mogu točno predvidjeti iz koje su vrste raka nastali mikrobi. Tako će, primjerice, ljudi u čijim je tumorima pronađena gljivica Candida tropicalis najvjerojatnije umrijeti od raka želuca. Postoji mogućnost i da se neki mikrobi ne nastanjuju samo u tumorima, nego i potenciraju njihov rast. Možda mogu zaštititi tumore od imunološkog sustava, neutralizirati lijekove ili pomoći im da se šire tijelom, ali to još uvijek nije dokazano.