stranka predsjedniku okreće leđa

[VIDEO] Najmoćniji Republikanac u Senatu konačno jasno progovorio: Rulju koja je upala u Kongres nahranili su lažima, a potaknuli su ih predsjednik Trump i drugi moćni ljudi

19.01.2021 u 18:43

Bionic
Reading

Vođa republikanske većine u Senatu Mitch McConnell od nasilnih prosvjeda u Washingtonu prije koji tjedan uglavnom je šutio i nije izričito prozvao Donalda Trumpa za odgovornost. No, dan prije inauguracije Joe Bidena to se ipak promijenilo

McConnell je, javljaju američki mediji, konačno otvoreno progovorio o neredima u Washingtonu i upadu u zgradu Kongresa.

'Rulju su hranili lažima. Potaknuti su od strane predsjednika i drugih moćnih ljudi, i pokušali su uz pomoć straha i nasilja zaustaviti postupak prvog stupa federalne vlasti, koji im se nije sviđao', kratko je poručio McConnell.

McConnell, treći najmoćniji Republikanac nakon predsjednika Trumpa i potpredsjednika Mike Pencea, do sada je izbjegavao eksplicitno optužiti Trumpa za odgovornost za upad njegovih pristaša u zgradu Kongresa.

Nakon što je Zastupnički dom prošli tjedan izglasao opoziv Trumpa izbjegavao se i izjasniti kako će glasati kada cijeli postupak dođe u Senat, no dao je do znanja da ne isključuje mogućnost da i glasa za opoziv.

'Još nisam odlučio kako ću glasovati, kanim saslušati pravne argumente kada budu izneseni u Senatu', napisao je republikanskim kolegama u bilješci koja je izašla u javnost.

Ako je suditi po njegovim današnjim riječima, čak bi i McConnell, koji je cijeli mandat podržavao i branio još uvijek akutalnog predsjednika, mogao dignuti ruku za opoziv Trumpa.

Podsjetimo, McConnellova supruga Elaine Chao, inače ministrica prometa, prva je od članova Vlade koja je podnijela ostavku nakon nereda u Washingtonu i jasno dala do znanja što misli o Trumpu.