IRAČKI PAKAO

Najmanje 95 mrtvih u centru Bagdada

19.08.2009 u 14:53

Bionic
Reading

Najmanje 95 osoba ubijeno je a 563 ranjeno u srijedu u dva napada na ministarstva vanjskih poslova i financija u Bagdadu, prema najnovijim podacima ministarstva unutarnjih poslova. Ministrstva se nalaze u središtu Bagdada, grada koji je od kraja lipnja, kada su se iz njega povukli američki vojnici, pogođen novim valom nasilja

BAGDAD - "U napadima 95 osoba je poginulo a 563 je ranjeno", kazao je dužnosnik ministarstva unutarnjih poslova. Prethodni podaci govorili su o 75 mrtvih i približno 500 ranjenih. To je bio dan s najviše žrtava u Bagdadu još od 1. veljače 2008. kad je smrtno stradalo 98 osoba u napadu na prometnu tržnicu.

Vlasti su optužile pripadnike stranke koja je vladala za vrijeme Sadama Huseina, danas raspuštene, i estremiste za izvršenje napada.
Najkrvaviji napad dogodio se u središtu grada kada je kamion pun eksploziva eksplodirao ispred zgrade ministarstva vanjskih poslova. U tom napadu ubijeno je najmanje 47 osoba, a 195 ih je ozlijeđeno.

U okrugu od 300 metara uništena su sva vozila, te slomljena stakla na zgradama koje su zadobile i druga oštećenja.

U drugom napadu, čija je meta bilo ministarstvo financija poginulo je 28 osoba a 95 ih je ozlijeđeno.

Još jedno vozilo eksplodiralo je u četvrti na zapadu Bagdada, pri čemu su ubijene dvije osobe.

Ti najnoviji napadi dogodili su se nekoliko dana prije početka muslimanskog ramazana, razdoblja koje je i inače uvijek obilježeno nasiljem.