hagibis

Najmanje 40 mrtvih u Japanu nakon razornog tajfuna

14.10.2019 u 09:13

Bionic
Reading

Operacije potrage i spašavanja u Japanu otežane su u ponedjeljak zbog masovnih poplava i odrona nakon jednog od najsnažnijih tajfuna posljednjih desetljeća, prenose agencije

Tajfun Hagibis pogodio je tijekom vikenda središnje dijelove najvećeg japanskog otoka Honshua, uključujući i područje glavnoga grada Tokija. Najmanje 40 osoba je poginulo, 16 ih se smatra nestalima, a ozlijeđenih je najmanje 189, objavio je javni servis NHK.

"Šteta je napravljena na širokom području, a više od 30.000 ljudi moraju biti pripravni na evakuaciju. Zadak nam je pažljivo pružiti podršku pogođenima", rekao je premijer Shinzo Abe na izvanrednom sastanku ministara.

Operacije spašavanja su otežane jer je 21 rijeka probila svoj nasip, preko 140 ih je poplavilo kopno, a zbog odrona su zatvorene ceste.

U operacijama potrage i spašavanja u ponedjeljak sudjeluje preko 110.000 policajaca, vatrogasaca, vojnika i pripadnika obalne straže te 100 helikoptera, rekao je glavni tajnik kabineta Yoshihide Suga.

"Očekuje se još kiše u pogođenim područjima. Vodostaji rijeka su visoki, a tlo je u nekim područjima nestabilno", upozorio je Suga.

U ponedjeljak rano ujutro je više od 92.000 domova ostalo bez električne energije, objavilo je ministarstvo gospodarstva, trgovine i industrije.

U nedjelju su spasioci slučajno ispustili 77-godišnju ženu s visine od 40 metara dok su je prebacivali iz poplavljenog područja u helikopter u sjeverozapadnom Iwakiju. Umrla je kasnije u bolnici.

  • +9
Tajfun Hagibis pogodio Japan Izvor: EPA / Autor: JIJI PRESS