TRAGEDIJA U INDIJI

Najmanje 20 djece umrlo od trovanja hranom u školi

17.07.2013 u 10:06

Bionic
Reading

Najmanje dvadesetero djece je umrlo, a još barem 30 nalazi se u teškom stanju nakon besplatnog obroka u osnovnoj školi na istoku Indije

Djeci staroj između šest i 10 godina, servirana je riža i leća za ručak u državnoj osnovnoj školi u malom selu u siromašnoj indijskoj državi Bihar u utorak, prenosi Guardian. Osoblje je odmah ručak koji je skuhan i školskoj kantini prestalo servirati nakon što su djeca počela povraćati. Program podjele besplatnih obroka u školama je najveći takve vrste na svijetu, pokriva preko 60 milijuna ljudi. Cijene hrane su znatno porasle posljednjih godina, što je dovelo brojne siromašne obitelji u nezavidan položaj te su primorani oslanjati se na besplatne obroke u školama kako bi im djeca imala adekvatnu prehranu.

Ali program je narušen gubicima i korupcijom. Trovanja su česta, ali rijetko s ovako ozbiljnim posljedicama. Prvi testovi su pokazali da je hrana u ovom posljednjem slučaju bila kontaminirana pesticidima kojima se prskaju riža i ljetina u tom području. Jedna viši dužnosnik iz ministarstva zdravstva u Delhiju je kazao da je moguće da su sastojci bili skladišteni preblizu opasnih kemikalija.

Vlasti su suspendirale inspektora za sigurnost hrane koji je bio nadležan za školu u kojoj se dogodio incident, a pokrenuta je i istraga protiv ravnatelj koji se tereti za nemar. Svaki roditelj će dobiti odštetu od 2.300 funti za umrlo dijete. Prema podacima Svjetske banke 43 posto indijske djece je pothranjeno – što je najveća stopa na svijetu koja je konstantna posljednjih 20 godina. U Kini je ta stopa svega sedam posto dok je u subsaharskoj Africi 28 posto.