KRŠENJE LJUDSKIH PRAVA

Najjači udar na Orbana: Mađarima oduzimaju pravo glasa u EU-u?

17.05.2017 u 14:42

Bionic
Reading

Zbog učestalog narušavanja temeljnih ljudskih prava i ozbiljnog kršenja vrijednosti EU-a u Mađarskoj, zastupnici Europskog parlamenta pozvali su u srijedu na pokretanje postupka koji bi mogao rezultirati sankcijama za tu nama susjednu državu. Pokretanje članka 7. Ugovora o EU-u kao konačni ishod moglo bi imati oduzimanje prava glasa u europskim institucijama

Budući su eurozastupnici nakon prethodne plenarne sjednice zaključili kako trenutna situacija u Mađarskoj predstavlja rizik ozbiljnog kršenja vrijednosti Europske unije, zastupnici su pozvali na pokretanje članka 7., kojim se poziva Odbor za građanske slobode da sastavi rezoluciju za plenarnu sjednicu, dok se mađarsku vladu poziva na ukidanje zakona kojima bi se ograničila pravila za traženje azila i nevladine organizacije.

U istoj rezoluciji europarlamentarci pozivaju vladu u Budimpešti da postigne dogovor s američkim vlastima što bi omogućilo Srednjeeuropskom sveučilištu (CEU) nastavak rada u glavnom gradu Mađarske kao slobodne institucije.

Pored toga, rezolucijom se poziva Europska komisija da strogo prati mađarsko korištenje sredstava Europske unije.

Kako stoji u priopćenju zastupnika Europskog parlamenta, nedavni događaji u Mađarskoj doveli su do ozbiljnog narušavanja vladavine prava, demokracije i temeljnih prava čime se ispituje sposobnost EU-a da obrani svoje temeljne vrijednosti.

Stoga su zastupnici ponovili potrebu za procesom očuvanja temeljnih vrijednosti EU-a podržanim u rezoluciji od 25. listopada prošle godine.

'Događaji u Mađarskoj tijekom posljednjih su nekoliko godina doveli do ozbiljnog pogoršanja stanja u pogledu vladavine prava, demokracije i temeljnih prava, a nedavno zbog najavljenog zatvaranja poznatog Sveučilišta CEU, narušene su i akademske slobode. Na primjeru Mađarske vidjet će se hoće li EU dokazati svoju spremnost da reagira na prijetnje i kršenje njezinih temeljnih vrijednosti koje provodi jedna država članica', izjavio je hrvatski europarlamentarac Tonino Picula.

'Višegodišnje ignoriranje upozorenja Europske unije od strane mađarske vlade nedavno je kulminiralo neprihvatljivim pokušajem zatvaranja Srednjoeuropskog sveučilišta (CEU). Rezoluciju Europskog parlamenta vidim kao oštro upozorenje mađarskom premijeru Orbanu da je pretjerao s donošenjem odluka nekompatibilnih s europskim standardima', kazao je, pak, zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić.

Reagirao je i europarlamentarac Jozo Radoš koji je kazao kako u temeljnom Ugovoru EU-a postoji članak koji omogućava otvaranje pitanja kršenja demokratskih standarda u pojedinoj članici EU.

'Stoga podržavam Rezoluciju EP-a koja je na tragu politike europskih liberala (ALDE) o demokratskom vladanju. Kako bi EU bila vjerodostojna u zagovaranju demokratskih vrijednosti te vrijednosti moraju dosljedno poštovati i sve zemlje članice', istaknuo je Radoš.

'Mađarska vlada mora se uključiti u dijalog s Komisijom, posebno po pitanjima ljudskih prava migranata, tražitelja azila i izbjeglica, slobodi udruživanja, slobodi obrazovanja i akademskog istraživanja, segregaciji Roma u obrazovanju, zaštiti trudnica na radnom mjestu i drugim pitanjima. Obje strane bi u dijalogu trebale sudjelovati na nepristran način te se u međusobnoj suradnji oslanjati na dokazane činjenice. Komisija redovno treba obavještavati Parlament o svojim procjenama stanja u Mađarskoj', kazao je europarlamentarac Davor Škrlec.

Podsjetimo, članak 7. Ugovora o Europskoj uniji osigurava mehanizam za provođenje vrijendosti EU. Prema tom članku Vijeće Europe može utvrditi kako postoji jasan rizik od ozbiljnog kršenja vrijednosti EU-a od strane države članice i ima za cilj spriječiti stvarno kršenje davanjem konkretnih preporuka predmetnoj državi članici.

Članak može pokrenuti trećina država članica, Europski parlament ili Europska komisija. Vijeće, pak, mora donijeti odluku većinom (četiri petine) i to nakon što dobije pristanak parlamenta, gdje se zahtijeva dvotrećinska većina glasova i apsolutna većina zastupnika Europskog parlamenta.

Sljedeća faza je drugi stavak članka 7., kojim Vijeće može utvrditi kako je stvarno došlo do kršenja vrijednosti EU na prijedlog trećine država članica ili Europske komisije. Vijeće mora odlučiti jednoglasno, a Europski parlament morta dati svoj pristanak. Aktiviranjem tog članka pokreću se sankcije, poput suspenzije glasačkih prava u Vijeću.