VIŠE SUNCA ZA VIKEND

Najhladnija sredina studenog u 11 godina!

22.11.2011 u 10:27

Bionic
Reading

Drugi dio tjedna bit će nešto malo topliji od prvog, međutim, i dalje se u unutrašnjosti očekuje uglavnom oblačno, sivo i tmurno vrijeme, dok će na Jadranu, nakon kiše sredinom tjedna, ipak biti malo više sunca, osobito prema vikendu, najavljuju prognostičari

U srijedu će u unutrašnjosti Hrvatske biti oblačno i hladno, mjestimice uz slabe oborine na granici kiše i snijega, pri čemu je moguća pojava kiše koja se smrzava na tlu! Oborina će biti uglavnom u Lici, na Kordunu, u Banovini te u Posavini, dok će u sjevernim krajevima biti uglavnom suho. Vjetar će većinom biti slab. Temperature zraka kretat će se između -2 i 2 Celzijeva stupnja.

Na Jadranu će tijekom srijede biti umjereno do znatno oblačno. Više kiše očekuje se u Dalmaciji gdje je mjestimično moguća i grmljavina. Suho će se veći dio dana zadržati u Istri i na riječkom području, ali će navečer i tamo ponegdje biti kiše. Na većem dijelu obale puhat će umjerena bura i levant, a podno Velebita jaka bura. Na moru Dalmacije puhat će umjereno do jako jugo i levant. Minimalne jutarnje temperature zraka bit će u porastu. U zaobalju će se one kretati od 4 do 8 °C, a uz obalu i na otocima od 8 do 14 °C. Najviše dnevne bit će između 12 i 18 °C.

U četvrtak su u unutrašnjosti još ponegdje moguće vrlo slabe oborine, uglavnom u Lici i Posavini. Tijekom dana nisu isključena ni kraća sunčana razdoblja, no u većini krajeva ipak će ostati oblačno. Vjetar će biti slab. Jutarnje temperature kretat će se od -2 do 2 °C, a dnevne između 0 i 4 °C.

Na Jadranu će u četvrtak ujutro biti oblačno. Mjestimično je još moguća slaba kiša, no tijekom dana očekuje se djelomično razvedravanje. Na većem dijelu obale puhat će umjerena bura koja će podno Velebita biti jaka. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju kretat će se od 3 do 7 °C, a uz obalu i na otocima od 7 do 14 °C. Najviše dnevne bit će od 12 do 17 °C.

Od najavljivanog obilnijeg snijega, čini se, neće biti ništa. Tek u srijedu i četvrtak malo snijega ili ledene kiše moglo bi pasti u gorskim krajevima na Kordunu, u Banovini i Posavini.

U petak će u kopnenom području biti pretežno oblačno i većinom suho. Rijetko gdje moguća su kraća sunčana razdoblja. Vjetar će biti slab. Jutarnje temperature kretat će se od -4 do 0 °C, a najviše dnevne od -1 do 4°C.

Na Jadranu će u petak biti promjenjivo oblačno pa je još ponegdje moguća kiša, osobito u Dalmaciji. Temperature zraka kretat će se od 11 do 16 °C, uz mjestimice umjerenu buru.

Dani vikenda donijet će suho vrijeme uz više oblaka u unutrašnjosti, a sunca na Jadranu. Temperature zraka neće se bitno mijenjati, što znači da na vidiku nema ni većih zahlađenja, ali ni većih zatopljenja.

Razvoj vremena na početku sljedećeg tjedna još nije siguran jer rasporedi atmosferskih sustava nad Europom mogu bitno varirati, a o tome će ovisiti i vrijeme kod nas, rekao je Kristijan Božarov iz udruge Crometeo.

S dolaskom ciklone, biometeorološke prilike malo će se pokvariti.

Zanimljivosti

24. studenog 1739. godine na području Iloka pao je snijeg koji nije kopnio do Blagovijesti 25. ožujka.

26. studenog 1970. godine u Barotu (Guadeloupe) u jednoj je minuti palo 38 mm kiše.

27. studenog 1948. godine od 26. studenog do 1. prosinca u Londonu je vladala magla neprestance 114 sati.

Najhladnija sredina studenog u 11 godina

S ponedjeljkom smo ušli u posljednju, treću dekadu studenog, ujedno i posljednjih deset dana klimatološke jeseni. Druga dekada studenog donijela je zanimljive statistike.

U unutrašnjosti je ona bila osjetno hladnija od prosjeka. Na postaji Zagreb Grič srednja je dnevna temperatura u tom razdoblju (11. - 20. studenog) iznosila 1,8 °C, što je za čak 4,3 °C manje od višegodišnjeg prosjeka.

Ovogodišnja druga dekada u studenom bila je najhladnija u zadnjih 11 godina. Srednja temperatura bila je čak za 1,8 °C manja od dosad najhladnije u 2005. godini. I u Splitu je druga dekada studenog bila malo hladnija od prosjeka, i to za 0,4 °C.

To ipak nije rekordno hladno razdoblje u sredini studenog. U istom razdoblju 1888. godine prosjek je bio -1,2 °C, a 1908. godine -1,1 °C.

Veći dio unutrašnjosti naše zemlje inače spada među najhladnija područja u Europi u tjednu od 13. do 19. studenog.