PRAVOBRANITELJICA ZA DJECU

'Najgori su mi suzdržani glasovi Mosta'

13.06.2016 u 10:41

Bionic
Reading

Sabor je u petak nije prihvatio Izvješće o radu pravobraniteljice za djecu za prošlu godinu. O interesima djece u Hrvatskoj i pokazateljima prava djece u državi te o tome što znači neprihvaćanje Izvješća u Novom danu govorila je pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić.

'Od kad sam došla na dužnost prije nešto više od dvije godine, stalno su dolazile kritike tada oporbe, a sada vladajućeg HDZ-a. Ovo jest jedan trenutak krize u državi i da su svi bili na radnim mjestima možda bi Izvješće prošlo, no to nije ključno. Ključno je da imate vlast koja je potpuno neargumentirano odbacila Izvješće. A još su mi gori suzdržani glasovi Mosta. Što znači biti suzdržan? Da niste pročitali Izvješće ili ne želite biti uz HDZ?

Dosta shizofrena situacija. To jest prepucavanje vlasti i oporbe to jest politički pritisak. Tu je najmanje riječ o Izvješću. Sasvim sa siguran da velika većina zastupnika nije u cijelosti ni pročitala Izvješće. Mi nismo tijelo koje donosi konkretne odluke. I u Saboru su to pokazali pitanjima 'zašto niste to i to riješili' i tu su pokazali da uopće ne poznaju tematiku., kazala je Milas Klarić za N1

Upitana očekuje li smjenu kazala je da je 'očekuje od početka'.

'Ja sam kritizirala temeljni propis po kojem radim. Ako si po odredbi neovisno radno tijelo, a onda piše da te svake godine netko može smjenjivati bez argumenata. To se treba promijeniti. Posve mi je jasno da se silom vlasti može što hoće, ali pitanje je političke kulture i demokracije. Ne znam hoće li biti smjene. To je najmanje bitno. Nije pitanje mene osobno nego kako ova vlast poima funkcioniranje neovisnih institucija i samih ljudskih prava', navela je Milas Klarić.

Dodala je da joj obraćaju i djeca, ali da je to u svega tri posto slučajeva.

U pravilu se obraćaju roditelji, bake i djedovi, pedijatri, učitelji... A primamo i anonimne prijave. Najčešće nam javljaju povrede prava na roditeljsku skrb, povrede u sustavu obrazovanja, povreda zdravstvenih prava i nasilje među djecom i nad djecom. Posebno zabrinjava porast nasilja nad djecom i diskriminacija djece u sustavu obrazovanja. Nekih pojava je bilo uvijek i bit će ih, ali bit će ih koliko sustav reagira. U državi gdje je sve relativno, gdje se relativiziraju i moral i pravo i propisi...', kazala je pravobraniteljica.
Na pitanje čime je zadovoljna, a čim nije u svom radu apostrofirala je preporuke koje šalju izvršnoj vlasti, dok je zadovoljstvo izrazila sam načinom na koji su funkcionirali u smislu jasnoće.

'U javnosti nije bilo dvojbi što kako shvaćamo', zaključila je Milas Klarić.

432099 ,432055 ,432038 ,431992