POP UP

Najbolji svemirski ambasadori

20.10.2010 u 11:33

Bionic
Reading

UN je rekao svoje, ali mi nismo! Možda je gospođa Othman prvi Zemljin ambasador, ali ove nas zvijezde predstavljaju kozmičkim prostranstvima već desetljećima! Tko li među njima istinski zaslužuje titulu prvog Zemljinog ambasadora?

Uskoro nam se sprema veliko otkrivenje, drže proroci, ufolozi i dokoni web surferi. Obama navješćuje da neće biti 'tajnih NLO dokumenata', tridesetak zemalja svijeta vijeća o otvorenoj politici prema vanzemaljskome životu, a Vatikan sponzorira egzobiološke skupove. UN je pak otišao korak dalje - imenovan je prvi vanzemambasador. Titulu je ponijela, svi već znamo, malezijska astrofizičarka Mazlan Othman.

I tu nastaje problem - nije da želimo dovesti u pitanje stručnost gospođe Othman, jednostavno... Ima i boljih kandidata. Radiovalovi sa Zemlje, poznato je svima, putuju brzinom svjetlosti. Tako smo, nehotice, preko tisuću najbližih zvjezdanih sustava počastili premijerom 'Rata svjetova' iz 1953, dok je u 'Seinfeldu' mogao uživati sav inteligentni život unutar desetak najbližih zvjezdanih sustava (neki vele da je upravo to razlog nedolaska vanzemaljaca - još nisu otkrili inteligenciju na Zemlji...). 

Pa, ako je već tako, ako svaki pošteni alien ima priliku gledati naš stav prema malozelenoj populaciji - pošaljimo im odgovarajućega ambasadora! Tko bi, dakle, mogao najbolje predstaviti majčicu Zemlju?

Kandidat br.1

Dolph Lundgren? Prije nego zakolutate očima, imajte na umu da ovaj golemi švedski čiča ima više od pet banki, magisterij kemije, Fullbrightov stipendiju za MIT (da, 'onaj' MIT), govori švedski, engleski i njemački. Neki idu toliko daleko da tvrde da je imao i uspješnu filmsku karijeru. Premda ne bismo išli toliko daleko, mala anegdota zorno pokazuje kvalitetu ovoga kandidata: kad su prošle godine u njegovu kuću u Marbelli provalili maskirani lopovi i vezali mu suprugu, bio je dovoljan jedan pogled na obiteljsku sliku da lupeški trojac napusti stan. Prilično impresivno, zar ne? He-man!

Što ćemo pustiti alienima? 'I come in peace', vrući trash iz 1990. godine, u kojemu Dolph kao houstonski policajac hvata albino aliena-drogeraša. Cijeli je film na Jubitou - uživajte u VHS snimci!

Kandidat br.2

Kyle Maclachlan? Izravni potomak Johana Sebastiana Bacha, kako sam tvrdi, dakle - čudak s puno čudnih filmova u biografiji. Iako je već na početku karijere zasjao u remek-djelcu 'Dina' (koja već dva i pol desetljeća putuje svemirom i bez začina), Kyle u opusu ima i jedan fini SF trash biser - 'Hidden'. U njemu Bachovo unuče, kao dobar alien u tijelu mrtvoga FBI agenta, progoni zlog aliena koji seli iz jednog u drugog amerikanca. Onako, za gušt. Glavnu ulogu u filmu igra Michael Nouri, ali je Kyle toliko dobar ukrao cijeli spektakl za sebe. 

Što ćemo pustiti alienima: scenu potjere, u kojoj alien bježi policajcima u Ferrariju F288 GTO dok na radiju neumorno praši metal. Da, to je onaj film u kojem se prolaznici ne stignu izmaknuti jurećem autu.

Kandidat br.3

Charlie Sheen? Za trenutak pustimo na stranu dobro činjenicu da Charlie može popiti više alkohola od bilo kojega poznatoga organizma na našem planetu i da je čak i u privatnom životu neizrecivo nasilan, s jako lošom kontrolom nagona. Ta ima li bolje preporuke? Takva biografija bi ga vjerojatno postavila vrlo visoko i da se okuša u hrvatskim političkim vodama...  Njegovi su maniri davno otposlani u dubine svemira u genijalnome B-filmu 'Dolazak' Davida Twohyja (da, isti onaj koji će kasnije proslaviti gospodina Diesela). Film vrijedi pogledati jer iz njega, među ostalim, dolazi špranca za lik Gordona Freemana!

Što ćemo pustiti alienima: Zane Zaminsky odašilje trijumfalnu poruku vanzemaljcima: 'Ja znam, ona zna, svi ćemo znati... Neće vam biti lako!'

Kandidat br. 4

Will Smith? OK, ako vam nasilni, sirovi likovi ne leže, da svemircima pošaljemo zgodnoga šaljivdžiju? Glumio je u hrpi SF filmova, pa neće škoditi ako naši svemirski prijatelji pogledaju 'Dan neovisnosti', 'Ljude u crnom', 'Ja, robot', 'Ja sam legenda'. Da, baš tim redoslijedom. Neka shvate da Will s godinama postaje sve suroviji. Doduše, postoji maleni problem - 'Princ od Bel Aira' je odjahao u tamna prostranstva na elektromagnetskim valovima nešto ranije. Ako nam alieni vide Willa u tome izdanju, ode sve u tri lijepe...

Što ćemo pustiti alienima: Will beatboxa zajedno s par vanzemaljaca zaposlenih u pošti. Minja Subota je bio u pravu - muzika je put do sreće!

Kandidat br. 5

Keanu Reeves? Iako je glumio u pozamašnome broju SF naslova, tek se u 'Danu kad je Zemlja stala' zaozbač pokazao kao naočiti gospodin Klaatu. Premda je prvijenac iz 1951. ono pravo, ni preklanjski rimejk s Keanuom nije za bacanje. Nek' vanzemaljci vide kako i mi na Zemlji imamo srca, jelte. Bonus za sve nas jest serijal 'Matrix', odaslan u svemir desetljeće ranije. Kad ET vidi kako Neo razvaljuje tri agenta odjednom, neće mu biti svejedno. Na žalost imidža nas Zemljana, postoje i dva nastavka 'Matrixa'.  

Što ćemo pustiti alienima: intervju mladoga 20-godišnjega Keanua, na koncu kojega će cjelokupni kozmički auditorij jednoglasno uzdahnuti: 'Jooj, kako je sladak'... I onda ih pokorimo, uzvikujući: 'Keanu barada nikto!'

Kandidat br. 6

Natasha Henstridge? Ako vanzemaljci posjeduju imalo osjećaja za lijepo, gospođa Henstridge je pravi izbor. Kanađanka rođenjem, manekenka po obrtu, odradila je dobar posao u 'Vrsti', malo se pokazala i u nastavku, a u 'Duhovima Marsa' je dala na znanje koliko surova može biti. Geekovi je vole jer je gostovala u gejmerskoj franšizi 'Command& Conquer: Kaneov bijes', a ostatak publike radi sjajne mini serije 'Impact'.

Što ćemo pustiti alienima: bilo koju scenu u kojoj se prekrasna Natasha pojavljuje i molit ćemo se da ima što manje krpica na sebi!

Kandidat br. 7

Arnold Alojz Schwarzenegger? Teška kategorija. Bodibilder, glumac, model, biznismen i političar. Pretvara u zlato sve što dotakne. Milijunaš prije tridesete i filmske karijere. Ako dovoljno poživi, mogao bi postati predsjednik Amerike, potom svijeta, a na koncu valjda i svemira. Za međuzvjezdanu slavu pobrinuo se još 1987. godine, u 'Predatoru'. Kad mali sivi sa Zeta Reticulija ili zli reptili s Alpha Draconisa vide što je napravio ogromnome Yautja lovcu, dvaput će razmisliti o invaziji! U međuvremenu, mi ga volimo jer jer zabranio lažno predstavljanje na društvenim mrežama. A i sam tweeta - @Schwarzeneger.

Što ćemo pustiti alienima: ne onu scenu sa kraja filma, nego ovu izbačenu. 'Predatora' ste ionako vidjeli svi. Ovu scenu niste!

Kandidat br. 8

Sigourney Weaver? Ellen Ripley je neprikosnovena kraljica SF-a, reći će svaki znan-fan frik koji drži do sebe. Rodonačelnik SF-horora, 'Alien', bio bi joj dovoljan za vječnu slavu, ali ipak je snimila i nekoliko nastavaka, izvrsno parodirala samu sebe kao beskorisnu TV ljepoticu 'Galaxy Questu', a posudila je i računalni glas u Pixarovom WALL-E-ju. Na koncu, pojavila se u srcedrapateljnom Cameronovom kokičaru 'Avatar'.

Što ćemo pustiti alienima: zna se. Scena iz 'Alien Resurrection' gdje gospođa Weaver pogađa tricu iza leđa, bez gledanja i filmskih trikova. Takvi smo mi Zemljani!