utjecaj na gospodarstvo

Zbog zakona o suzbijanju 'prevelikog utjecaja oligarha' najbogatiji Ukrajinac svoje medijsko carstvo prepušta državi

11.07.2022 u 22:33

Bionic
Reading

Najbogatiji Ukrajinac Rinat Ahmetov rekao je u ponedjeljak da svoje medijsko carstvo u cijelosti ustupa državi, u okviru zakona o suzbijanju "prevelikog utjecaja oligarha" na gospodarstvo

"Ovog tjedna će Ukrajinska medijska grupa ustupiti državi sve ukrajinske koncesije (licences) naših televizijskih mreža i tiskanih glasila. Prekidamo i rad naših internetskih glasila", navodi se u priopćenju objavljenom na mrežnoj stranici njegova holdinga SCM-a.

Pedesetpetogodišnji poduzetnik dodaje da se takva odluka "nametnula" nakon stupanja na snagu zakona o "suzbijanju opasnosti za nacionalnu sigurnost povezne s prevelikim utjecajem oligarha" koji je donesen u rujnu 2021.

U priopćenju žali što zbog "šestomjesečnog roka predviđenog zakonom za prodaju imovine u medijima i ruske vojne agresije na Ukrajinu, SCM nije u mogućnosti prodati svoje medijske aktivnosti po tržišnim uvjetima".

Ukrajinsku medijsku grupu čini deset televizijskih mreža, među kojima više informativnih, video platforma na zahtjev i informativna mrežna stranica.

Mihajlo Podoljak, savjetnik Volodimira Zelenskog, pozdravio je na Twitteru tu odluku, ocijenivši da "zakon o 'dezoligarhizaciji' označava početak nove ere u vezama države i poduzeća".

Odluka dolazi u času kada su čelnici 27 članica Unije 23. lipnja odobrili Ukrajini status kandidata za EU koji prate opširne smjernice.

  • +8
Rat u Ukrajini 11.07.2022. Izvor: EPA / Autor: SERGEY DOLZHENKO

Rinat Ahmetov čije bogatstvo Forbes procjenjuje na 4,2 milijarde dolara, predsjednik je nogometnog kluba Šahtara iz Donjecka. SCM Holdings je uglavnom aktivan u industriji čelika, energetici, ali i u industriji ugljena i metalurškoj industriji.

Ahmetov koji je rođen na istoku zemlje i dugo su ga smatrali proruski orijentiranim, no osudio je rusku invaziju na Ukrajinu. Njegovo se bogatstvo zadnjih mjeseci znatno smanjuje zbog razaranja i okupacije nekoliko njegovih tvornica na istoku zemlje, među kojima je Azovstalj u Marijupolju.