UNICEf

Najbogatije zemlje štede na roditeljskim dopustima

13.06.2019 u 13:31

Bionic
Reading

Neke od najbogatijih nacija u svijetu omogućavaju malo ili uopće ne omogućavaju plaćeni rodiljni ili očinski dopust za nove roditelje, navodi se u izvješću Ujedinjenih naroda objavljenom u četvrtak

Koristeći podatke Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), Eurostata i istraživačkih članaka, studija je rangirala 41 zemlju s visokim i srednjim prihodima diljem OECD-a i Europske unije na temelju njihovih zakona o roditeljskim potporama.

'Sve ove zemlje bogate su u usporedbi s ostatkom svijeta, dakle svaka od njih može ulagati u politike za djecu i obitelj', rekla je glavna autorica izvještaja UNICEF-a, Yekaerina Chzhen.

'Neke od njih mogle bi bolje i učinkovitije koristiti novac za ovo područje', poručila je Chzhen za Reuters.

Plaćeni dopust za majke omogućava im da se posvete djetetu, ali i ostanu vezane uz svoj posao, dok očinski dopust omogućava očevima zbližavanje s djecom i preuzimanje tereta domaćinstva koje je obično na majkama, navodi se u izvješću.

Od 41 zemlje uključene u studiju, gotovo polovica nudi šest ili više mjeseci plaćenog dopusta za majke, što je ujedno minimalna duljina dopusta za koji se u izvješću zalaže UNICEF.

Estonija majkama nudi 85 tjedana plaćenog dopusta, Mađarska 72 tjedna, a Bugarska 65, te su te tri zemlje na samom vrhu po duljini rodiljnog dopusta.

Međutim, Australija i Novi Zeland omogućavaju samo osam tjedana, dok u SAD-u ne postoji mogućnost dopusta čime je ta zemlja na samom dnu ljestvice.

Pritom je BDP Estonije iznosio nešto manje od 24 milijarde, što je 750 puta manje od BDP-a Sjedinjenih Američkih Država.

'Ne postoji poveznica između bogatstva zemlje i zakona o roditeljskim potporama u ovoj skupini zemalja', rekla je Chzhen.

'Puno toga ovisi ne samo o političkih prioritetima određenog vremena ili vlade, već i o tome kako tamošnje društvo vidi djecu i žene', smatra Chzhen.

Rekla je kako je bila iznenađena velikodušnim mogućnostima plaćenog očinskog dopusta za očeve u Japanu i Južnoj Koreji koji nude 30 i 17 tjedana, dok devet zemalja, uključujući SAD, Izrael, Irsku i Švicarsku, očevima uopće ne nudi mogućnost dopusta.

Međutim, u izvješću se navodi kako je tijekom 2017. samo pet posto očeva u Japanu zapravo iskoristio tu mogućnost.

Brian Heilman, istraživač iz Promunda, neprofitne organizacije iz SAD-a koja se bavi uključivanjem muškaraca i dječaka u borbu za ravnopravnost spolova, tvrdi kako bi se trebala dogoditi velika promjena koja će potrajati godinama prije nego dođe do promjena u politikama o očinskom dopustu.

'Vidljiva je stalna podjela posla pod krinkom bioloških razlika', rekao je Heilman, naglasivši kako se ženama, omogućavanjem dužeg dopusta nego muškarcima, stvara dodatan posao i doprinosi održavanju tradicionalnih podjela u kućanstvu.

'Kada zbrojimo plaćeni posao i neplaćene obveze, ne postoji zemlja na svijetu u kojoj muškarci rade jednako mnogo posla kao i žene', rekao je Heilman.

U izvješću se navodi i kako je očinski dopust obično kraći, ali plaćen više od dopusta za majke.

Prema indeksu globalne rodne nejednakosti iz 2018., koji je objavio Svjetski ekonomski forum, predviđa se kako će ekonomska jednakost između muškaraca i žena biti postignuta za 202 godine.