OD LUDOG DO NAJLUĐEG

Najbizarniji trenuci ionako bizarne izborne večeri

09.11.2015 u 15:47

Bionic
Reading

Jučerašnji izborni dan i večer obilježilo je jedno od najvećih iznenađenja u povijesti višestranačja u Hrvatskoj. Naime stranka koja nije ni HDZ ni SDP osvojila je impresivnih 19 saborskih fotelja, a njen šef Božo Petrov u svojim rukama drži ključeve Banskih dvora

Ipak, u ovom tekstu nećemo se baviti (post)izbornim analizama, nego ćemo se prisjetiti pet najbizarnijih trenutaka sinoćnjeg praćenja rezultata izbora u stranačkim stožerima. Krenimo redom.

RTL Autor: RTL
RTL Autor: RTL

Veselo pocupkivanje izbornih gubitnika

Malo koji prizor navukao je osmijeh na lice kao odglumljeno slavlje u stožeru Uspješne Hrvatske, koalicije koja je unatoč pompoznim najavama na jedvite jade uspjela osigurati tek jedan mandat – onaj Radimira Čačića. Pažnju je posebno privlačila riđokosa djevojka koja je pocupkujući predvodila slavlje. Što su točno slavili, ostat će vječna tajna, ali ako se sjetimo da je ista ekipa u predizborno vrijeme izbacila nadrealni spot poznatiji kao 'Dvije hrenovke', od njih nas zaista više ništa ne bi trebalo čuditi.

Hrgovo šaptanje Karamarku

Da šef HDZ-a Tomislav Karamarko nije naročit orator, nije nikakva tajna. Ali da će u svom govoru zaboraviti spomenuti Most, istinske pobjednike ovih izbora, to vjerojatno nisu očekivali ni Karamarkovi koalicijski partneri. Čelni čovjek HDZ-a tako je završio svoj govor, da bi se tek na došaptavanje šefa HSS-a Branka Hrga sjetio čestitati Mostu, jedinoj opciji koja mu može osigurati premijersku fotelju.

HRT-ovo četverosatno smrzavanje na Markovu trgu

Iako se mora priznati da snimanje izbornog specijala na otvorenom prostoru Markova trga načelno nije loša ideja, čini se da su na HRT-u ipak zaboravili da nije ugodno provesti četiri sata u sjedećem položaju u noći s 8. na 9. studenog, ma koliko god da temperature bile natprosječno visoke. Tako su nas, kako je večer odmicala, dočekali prizori komentatora zaogrnutih kaputima, a potkraj programa i na voditeljima Mislavu Togonalu i Domagoju Novokmetu vidjelo se da su, blago rečeno, promrzli.

Svadbene frizure i oprave u Tvornici

U zagrebačkoj Tvornici izborne rezultate čekali su SDP-ovci i njihovi koalicijski partneri. No svatko tko je iole pažljivije pratio sliku i zvuk iz Tvornice nije mogao ne uočiti pregršt upadljivo našminkanih mladih djevojaka u svečanim opravama, s frizurama za čiju su izradu vjerojatno trebali sati i sati. Jesu li očekivali da će ih Milanović nakon (zamišljenog) velikog slavlja povesti u Pepermint, ostalo je nejasno.

HDZ-ov dernek za pamćenje

RTL Autor: RTL

Iako je HDZ-ova koalicija (bez dijaspore) u Saboru dobila identičan broj mandata kao i koalicija suparnika iz SDP-a, pri čemu su uoči izbora najavljivali apsolutnu većinu u Saboru, slavlje koje je uslijedilo u restoranu Globus na Zagrebačkom velesajmu može se opisati samo jednom riječju – dernek. Tekli su potoci vina i Jack Danielsa, lijepile su se članske iskaznice HDZ-a na orošena čela (Kerum i njegov pršut na čelu mogu se pokriti ušima), valjalo se po podu (ispravak, po hrvatskoj zastavi bačenoj na pod), a tamburaši su prašili kao da su na rođendanu Zdravka Mamića. Ako je i od HDZ-a, previše je.