BUBALO I OSJEČKA PODUZEĆA

Najavili projekte i smanjenje budžeta za trećinu

15.09.2010 u 15:54

Bionic
Reading

Gradonačelnik Osijeka Krešimir Bubalo danas je najavio smanjenje gradskog proračuna 2011. godine za trećinu u odnosu na lanjski i istovremeno nove infrastrukturne projekte. Bubalo se danas sastao s direktorima svih gradskih tvrtki s kojima je dogovorio da godinu moraju završiti barem s pozitivnom nulom i da ne smije biti rasta cijena komunalnih usluga

'Cijene se neće mijenjati, ako se ne dogode veće promjene u cijenama energenata', ističe Bubalo. Okvir proračuna za sljedeću godinu, 400 milijuna, u usporedbi s lanjskim od gotovo 600 milijuna, Bubalo je ocijenio realnim. U odnosu na računovodstvo gradskih tvrtki tijekom prošle vlasti, podvukao je, u prihod se ne mogu uračunavati pomoć za povrate kredita. Dogradonačelnik Ivan Vrdoljak rekao je da će sljedeće godine uštede biti ostvarene objedinjavanjem javnih nabava za sva poduzeća i gradsku upravu.

Najveća danas dogovorena promjena je dokapitalizacija Gradskog prijevoza putnika (GPP), gdje također cijene ostaju jednake. 'Danas smo dobili obavijest Ministarstva znanosti da će nastaviti financirati troškove prijevoza studenata, pa će karte za studente i ubuduće biti povoljne', rekao je direktor GPP-a Igor Medić. Kilometraža linija tramvaja i autobusa u odnosu na lani povećala se za 25 kilometara i uvedene su tri nove linije, a za desetak dana otvara se i linija za Cvjetno naselje.

Direktor Vodovoda Ljubomir Novoselić izvijestio je da su gotovi radovi na cjevovodima u Istarskoj i Ulici jela, ali da je to 'kap u moru prema onom što slijedi'. Odobri li EU sredstva za gradnju pročišćivača osječkih otpadnih voda, on bi se trebao i graditi, a vrijednost projekta bila bi 25 milijuna eura. 'Izrada dokumentacije za prijavu na natječaj već je u naprednoj fazi', rekao je Novoselić i k tome najavio gradnju novog kolektora uz Dravu i produžetak promenade u suradnji s Hrvatskim vodama.

Od ostalih projekata najavljena je gradnja sportsko-rekreacijske dvorane na Pampasu uz sajamski kompleks. Dvorana će biti predviđena za opremom manje zahtjevne sportove kako bi lakša bila prilagodba sajmu. Dobivena je i građevinska dozvola za gradnju ULO hladnjače za jabuke i voće od 10 tisuća tona na regionalnoj veletržnici, a sada se čeka financijska pomoć Ministarstva poljoprivrede za gradnju.