EKOLOŠKA KATASTROFA

Naftna mrlja ulazi u Louisianu

01.05.2010 u 11:10

Bionic
Reading

Naftna mrlja iz Meksičkog zaljeva polako ulazi u priobalne močvare i barijerne pješčane otoke Louisiane. Ova su mjesta prirodna mrijestilišta bogatog ribljeg fonda i stanište stotine vrsta ptica. Ekolozi su već počeli pomagati pticama koje su obložene naftom.

Glavnina naftne mrlje, površine oko 11.000 četvornih kilometara, još je na otvorenom moru.

Naporima 6000 vojnika Nacionalne garde i 1900 pripadnika saveznih službi ne pomaže ni vrijeme. Louisiana je počela preusmjeravati tisuće litara slatke vode iz rijeke Mississippi pokušavajući ispirati močvare, ali joj taj trud ometa vjetar.

Zbog lošeg vremena nekoliko dana neće se moći ni spaljivati nafta, a 66 kilometara barijera ne može ništa protiv valova koji prelijevaju naftu. Sada su jedina nada dva vojna transportna zrakoplova Hercules C-130 opremljena za raspršivanje kemikalija koje razgrađuju naftu. Izvanredno stanje proglašeno je i u pet okruga Floride.

Vlasti sve više pritišću British Petroleum, koji je imao koncesiju za potonulu platformu, da poveća napore oko zatvaranja bušotine iz koje na dan izbije 5000 barela. Zatvaranje bi moglo potrajati mjesecima, a to britanskog vlasnika na dan stoji šest milijuna dolara.

Američki predsjednik Barack Obama obećao je da neće biti izdana nijedna nova koncesija za istraživanje nafte u priobalju dok se ne postroži sigurnost na naftnim platformama.

Onečišćenje je nastalo istjecanjem nafte iz uništenih instalacija platforme British Petroleuma, koja je, nakon eksplozije i požara, potonula 21. travnja.