PARADOKS

Nafta u svijetu pojeftinila, a na Balkanu cijene ostale iste

21.08.2013 u 09:26

Bionic
Reading

Istraživanja tržišta pokazuju da su u skoro svim zemljama Balkana cijene nafte i naftnih derivata visoke i gotovo su izjednačene s cijenama nafte u bogatim europskim zemljama

Prema posljednjim podacima s tržišta naftom i naftnim derivatima, cijene nafte u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Europi su opale ispod 107 i 110 dolara po barelu.

Tako je barel nafte na burzi u New Yorku koštao za listopadski rok isporuke 106,52 dolara, ili 34 centa manje nego na kraju prethodnog poslovanja.

Isto tako, na burzi u Londonu barel nafte za isporuku u listopadu koštao je 109,52 dolara, ili 38 centi manje nego na kraju poslovanja prošlog tjedna.

Podaci o sve boljem stanju zdravlja američke privrede ponovo su izazvali spekulacije da će FED smanjiti 85 milijardi dolara vrijedne mjesečne stimulacije za poticanje privrednog rasta u Americi.

Međutim, trgovci naftom vjeruju da će Američka centralna banka (FED) uskoro objaviti da smanjuje monetarne stimulanse za poticanje rasta najveće svjetske ekonomije.

Stimulativne mjere FED-a primjenjuju se od početka financijske i ekonomske krize u 2008. godini koja se još uvijek osjeća diljem svijeta.

Također, američki mediji tvrde da bi se FED mogao odlučiti za ublažavanje stimulativnog programa već početkom idućeg mjeseca, što bi moglo uzrokovati i pojeftinjenje nafte i naftnih derivata.

S druge strane, istraživanja tržišta pokazuju da su u skoro svim zemljama Balkana cijene nafte i naftnih derivata visoke i da su se gotovo izjednačile s cijenama nafte u europskim zemljama u kojima je životni standard građana na znatno višem nivou.

Tako je u srpnju ove godine najveće povećanje cijena od zemalja Balkana zabilježeno u Crnoj Gori, koja je regionalni lider po skupom gorivu. Prema posljednjim službenim podacima, trenutno cijena euro dizela 95 u Crnoj Gori iznosi 1,29 odnosno 1,38 eura.

Gorivo je poskupjelo i u Hrvatskoj te je nova cijena litre bezolovnog 95 oktana 1,42 eura, bezolovnog 98 oktana 1,46 eura i dizela 1,33 eura.

Isto tako, u svibnju je na većini benzinskih pumpi u Federaciji BiH poskupjelo gorivo za 0,05 KM po litri. Cijena bezolovnog 95 oktana u BiH košta 1,20 eura, bezolovnog 98 oktana 1,22 eura i dizela 1,20 eura.

Također, nova cijena litre bezolovnog 95 oktana u Albaniji iznosi 1,29 eura, bezolovnog 98 oktana 1,38 eura i dizela 1,28 eura.

U Srbiji je došlo do blagog pojeftinjenja nafte, pa tako euro premijum BMB 95 košta 1,29 eura i dizela 1,31 euro. Cijena goriva u Srbiji se svakih 15 dana usklađuje s cijenama na svjetskom tržištu.