JADRANKA KOSOR:

Nadomak smo povijesnog cilja završetka pregovora

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 20.05.2011 15:21
  • Objavljeno 20.05.2011 u 15:13
jadranka kosor

jadranka kosor

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Mislim da smo nadomak osvajanju povijesnog cilja završetka pregovora za ulazak u EU i sve što se događa, događa se apsolutno očekivano, izjavila je u petak u Petrinji predsjednica vlade Jadranka Kosor.

Upitana smatra li se monitoring pregovaračkim neuspjehom oko ulaska u EU, Kosor je rekla da se stalno nadziru sva zatvorena poglavlja u suradnji s kolegama iz Europske komisije te se obavljaju svi potrebni dodatni poslovi oko završetka pregovora.

'Izuzetno smo zadovoljni ocjenom gospođe Reding, potpredsjednice EK i glavne osobe za Poglavlje 23, koja je rekla da je impresionirana napretkom koji je Hrvatska učinila u području pravosuđa', izjavila je Kosor nakon obilaska mesne industrije Gavrilović.

Vlada je jučer u Sabor uputila prijedlog da, uz Državni ured za reviziju, i Državno izborno povjerenstvo (DIP) nadzire godišnje financijsko poslovanje i financijska izvješća političkih stranaka, nezavisnih zastupnika, zastupnika nacionalnih manjina i nezavisnih članova lokalnih i regionalnih predstavničkih tijela, a danas bi, najavila je premijerka Kosor, vlada trebala donijeti neke dodatne odluke vezane uz Poglavlje 8 Tržišno natjecanje.

Kosor je podsjetila i na nedavnu izjavu predsjednika EK Josea Manuela Barrosa, koji je prilikom boravka u Zagrebu pohvalio Hrvatsku rekavši kako vlada predano radi na završetku pregovora, dodavši kako je vlada odlučna taj posao završiti te da sve teče prema 'redu vožnje'.

Upitana da komentira izjavu ministra vanjskih poslova Gordana Jandrokovića kako bi moralno i politički bilo pravedno da upravo ona potpiše Sporazum o pristupanju Hrvatske EU, Kosor je izjavila kako je zasad najvažnije završiti pregovore te da trenutno razmišlja jedino o tome.

'Mislim da je bitno da idemo korak po korak, nakon tolikih godina pregovora, nakon što smo 2009. odblokirali pregovore i uspješno se dogovorili sa slovenskim premijerom Pahorom, jer bismo inače i dalje stajali na pet zatvorenih poglavlja', kazala je Kosor.

Smatra da je nakon tog cijelog teškog posla najvažnije zatvoriti pregovore, zatim potpisati ugovor, a nakon toga raspisati referendum i raditi na tome da se građani opredijele i izjasne za pristupanje EU.

Istaknuvši kako je to jedino o čemu u ovom trenutku ona razmišlja, premijerka je naglasila da se sve što se čini, čini za sve građane Hrvatske.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi