LUKA BEBIĆ TVRDI:

Nađe li zamjenu, Sanader će naslijediti Mesića

27.06.2009 u 14:44

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskog sabora i HDZ-ov veteran Luka Bebić prvi otvoreno progovara o tome zašto HDZ još ne izlazi s imenom svog predsjedničkog kandidata, otkriva da Ivo Sanader o tome ozbiljno razmišlja te što mu otežava donošenje odluke

Bebić tvrdi daje razgovarao sa Sanaderom o njegovoj predsjedničkoj kandidaturi, ali na privatnoj razini.

'Bilo bi smiješno reći da se time ne bavimo i da o tome ne razmišljamo. Njegova bi kandidatura otvorila nekoliko ozbiljnih pitanja zbog kojih moramo razmišljati o tome. Nije ista stvar kad se na predsjedničkim izborima kandidira netko iz male stranke ili iz oporbe i kad se kandidira netko tko je šef najjače stranke u državi, koja predvodi vladajuću koaliciju i koji je trenutačno premijer. Biti predsjednik HDZ-a velika je i zahtjevna zadaća. Na tome mjestu treba biti čovjek koji može pomiriti različite ljude i interese, koji zna odijeliti bitne od nebitnih stvari, koji zna zauzeti stav, ali i dopustiti ljudima pokraj sebe da se ostvare... Sanader sve te osobine ima i zato ga nije lako zamijeniti. Zato ni njemu nije lako donijeti odluku. Nije ništa manje zahtjevna ni odluka o tome tko bi nakon njega bio predsjednik Vlade' tvrdi Bebić.

Kad je u pitanju nasljednik predsjednika Vlade, Bebić smatra kako medijska nagađanja o tome da bi to mogla biti Jadranka Kosor ili Božidar Kalmeta nisu utemeljena.

'Nezahvalno je spominjati bilo čije ime. HDZ nikad nije previše pažnje obraćao na nagađanja. Mi ćemo donijeti vlastitu procjenu i pronaći rješenje. Nastojat ćemo da ono bude skladno i s očekivanjima naših partnera. Oni nam, dakako, neće birati eventualnog novog premijera, ali je važno čuti njihovo mišljenje, jer su to ljudi koji moraju svakodnevno funkcionirati i komunicirati', kaže Bebić.

'Ako se Sanader ipak ne odluči kandidirati za predsjednika države, HDZ će ponuditi drugog kandidata. 'Gđa Kosor je prošle predsjedničke izbore iznijela na respektabilan način, postigla je rezultat kojim smo bili vrlo zadovoljni. Okolnosti su danas drugačije, jer kandidat koji je bio suprotstavljen gđi Kosor više se prema ustavu ne može kandidirati. Sve će se, pa i ti promijenjeni uvjeti izbora, ozbiljno razmotriti u stranci. HDZ će sasvim sigurno imati jakoga kandidata. Pristup izborima ovisit će o tome hoće li se predsjednik stranke odlučiti da uđe u tu utrku', završio je Bebić svoj intervju za Večernji list.