PROZIVKA ZAPADNIH MEDIJA

Nadbiskup pokazuje razumijevanje za zločine diktatora Asada

  • Autor: Drago Pilsel
  • Zadnja izmjena 06.02.2012 20:53
  • Objavljeno 06.02.2012 u 17:27
Hama, Sirija

Hama, Sirija

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Nadbiskup Aleppa, poglavar Grčko-melkitske crkve, ujedinjene s Rimom, smatra da bi promjena režima mogla imati nesagledive posljedice za vjerske manjine i prozvao je zapadne medije zbog kritiziranja diktatora Bašara al-Asada

Grčko-melkitski nadbiskup Jean-Clement Jeanbart, nadbiskup Aleppa, izrazio je zabrinutost da bi u Siriji tijekom nereda na vlast mogao doći islamistički režim. To bi moglo donijeti ozbiljne probleme vjerskim manjinama u zemlji, osobito kršćanima, izjavio je 68-godišnji nadbiskup te s Rimom ujedinjene Crkve, govoreći za švicarsku katoličku novinske agenciju APIC/KIPA, prenosi IKA.

Jeanbart je prozvao zapadne medije da često navode netočne podatke te iskrivljeno prikazuju stanje u Siriji, dolijevajući time ulje na vatru.

Samo 'ozbiljan dijalog' između suprotstavljenih strana može Siriju sačuvati od katastrofe, misli ovaj biksup ne tako zgrožen brutalnošću Asadovih snaga.

Dosad je, kaže nadbiskup, politička oporba odbacivala sve prijedloge vlade u Damasku za reformama te je odbijala pregovore.

U Aleppu, gradu u blizini granice s Turskom, stanje je zasad još uvijek mirno, no da možda živi u Hormsu, ovaj prelat ne bi bio toliko sklon žmirenju nad Asadovim zločinima.

Zbog nasilnih sukoba koji su u tijeku, sve više kršćana napušta zemlju. Među poginulima tijekom posljednjih nekoliko dana, stradalima u uporištu opozicije Homsu, ima i dosta kršćana, priznaje ipak Jeanbart.

Prema izvješćima međunarodnih medijskih agencija, u bombardiranju grada Homsa sirijska vojska je u noći s 3. na 4. veljače usmrtila vjerojatno više od 200 ljudi, a brojne su osobe teže ili lakše ranjene. Među žrtvama ima i žena i djece. Danas je broj mrtvih prešao 50.

Vijeće sigurnosti UN-a u New Yorku do sada nije uspjelo usvojiti rezoluciju protiv režima predsjednika Bashara al-Assada, jer su Rusija i Kina uložile veto, a da bi se 'izbjeglo' nove žrtve. Ovakvim stavom Moskve, smatraju neki analitičari, Rusija i SAD opet postaju suprotstavljene sile.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi