JOVANOVIĆEV ODGOVOR DORH-U

Nacionalno vijeće nadzire, a ne presuđuje

17.12.2009 u 17:13

Bionic
Reading

'Nacionalno vijeće za praćenje provedbe strategije suzbijanja korupcije ne provodi istrage niti donosi presude. Naš posao je nadzirati provedbu antikorupcijske strategije, pa tako i u dijelu odgovornosti DORH-a.

Posebno je važno ukloniti svaku sumnju u objektivnost DORH-a i Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe strategije suzbijanja korupcije, a slučaj Hypo banke je takav primjer gdje podnositelj predstavke Margetić iznosi sumnje u rad najprije DORH-a, a potom i Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe strategije suzbijanja korupcije.

Stoga je moj zadatak bio proslijediti sve dokumente DORH-u, a DORH bi, u skladu sa svojim ozbiljnim ovlastima, trebao stručno i odgovorno utvrditi utemeljenost svake pritužbe bez obzira na to tko je podnosi. Najnovije priopćenje, iz kojeg proizlazi da DORH više pažnje posvećuje mjerenju opsega dokumenata nego ocjeni sadržaja, vrlo je zabrinjavajuće.

Nadam se da u njihovom dosadašnjem radu opsežnost dokumentacije nije bila odlučujuća u podizanju optužnica. Prema tome, Nacionalno vijeće za praćenje provedbe strategije suzbijanja korupcije je odradilo svoj posao u slučaju Hypo banke, a DORH to tek treba učiniti, uz manje priopćenja i više konkretnih rezultata. Upornost u traženju rezultata najbolje se vidi na slučaju Rončevićevih kamiona', zaključio je Željko Jovanović.