unatoč protivljenju desne struje

Donji dom francuskog parlamenta izglasao da umjetna oplodnja mora biti dostupna svim ženama, čeka se potvrda Senata

27.09.2019 u 14:50

Bionic
Reading

Zastupnici francuske Nacionalne skupštine izglasali su u petak da medicinski potpomognuta oplodnja bude dostupna svim ženama, dok su se dosad njoj mogle podvrgnuti samo heteroseksualni parovi koji nisu mogli imati djece

Tom članku koji je samo dio obimnog nacrta zakona o bioetici o kojem se raspravlja od utorka, žestoko se usprotivila desna struja.

Zastupnici su izglasali da se oblicima medicinski potpomognute oplodnje sada mogu podvrgnuti i lezbijke i žene koje nemaju partnera, i to na teret zdravstvenog osiguranja za sve žene do 43 godine.

Radi se o prvoj velikoj društvenoj reformi predsjednika Emmanuela Macrona. Predviđeno je da se o zakonu raspravlja oko tri tjedna, a na njega je uloženo 2500 amandmana. Nakon donjeg doma, o nacrtu zakona trebao bi glasati i gornji dom, Senat.

Osim oplodnje, nacrt zakona bavi se i drugim osjetljivim pitanjima. Primjerice, on će omogućiti djeci začetoj doniranim spermijima da saznaju identitet donora kada napune 18 godina, što je razlika od sadašnjeg zakona koji jamči zaštitu anonimnosti.

Također, omogućit će ženama u srednjim tridesetim godinama da zamrznu svoja jajašca, što sada mogu učiniti samo žene koje prolaze medicinski tretman koji bi mogao utjecati na njihov fertilitet, poput zračenja ili kemoterapije.

Nacrt zakona ne bavi se pitanjima surogat majki, koje su zabranjene u Francuskoj.