luka pešut

Načelnik sisačko-moslavačke policije skrivio prometnu nesreću, sindikat se pita: Je li pokrenut disciplinski postupak i tko je platio štetu?

21.11.2021 u 23:22

Bionic
Reading

Sindikat policijskih službenika u nedjelju je, u otvorenom pismu, pitao glavnog ravnatelja policije Nikolu Milinu je li podnio zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka u slučaju načelnika sisačko-moslavačke policije Luke Pešuta, zbog prometne nesreće u službenom vozilu

U pismu ističu kako se ne slaže s praksom Ministarstva unutarnjih poslova, odnosno Ravnateljstva policije, koja policijske službenike kažnjava disciplinski radi događaja u prometu jer "oni ionako snose prekršajnu odgovornost".

No,budući da je taj standard uveden, on mora biti primijenjen jednako kako na "običnog" policajca tako i na samog načelnika ili pak glavnog ravnatelja policije, poručuju.

Sukladno članku 15. Zakona o policiji, glavni ravnatelj policije i rukovodeći policijski službenici dužni su pravedno i jednako postupati prema svim policijskim službenicima, ističu nadalje iz SPS-a. Stoga je pokretanje disciplinskog postupka zakonska dužnost i obveza ravnatelja policije po saznanju, upozoravaju, a neizvršavanjem te obveze on je podložan disciplinskoj i kaznenoj odgovornosti.

Povodom prometne nesreće sa službenim vozilom MUP-a i ozlijeđenom osobom koju je skrivio načelnik Pešut Sindikat policijskih službenika od glavnog ravnatelja policije traži odgovore na pitanja zbog činjenice dvostrukih kriterija.

Shodno tome, od ravnatelja policije Milina traže odgovor na pitanje je li protiv policijskog službenika Luke Pešuta podnijet zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka radi teže povrede službene dužnosti, te ako nije, zašto nije.

Naime, načelnik Pešut sudjelovao je 11. ožujka 2021. godine u prometnoj nesreći u Petrinji na križanju ulica Sisačke, Andrije Petračića i Ivana Zocha, gdje je 47-godišnji vozač svojim vozilom skretao u lijevo, te je na njega naletio načelnik Pešut službenim vozilom MUP-a s kojim je netom prije počeo pretjecati na mjestu gdje je zakonom zabranjeno pretjecanje.

Tom prilikom 47-godišnji vozač zadobio je lake tjelesne ozljede, a službeno vozilo MUP-a, kojim je upravljao načelnik Pešut, naletjelo je na smjerokazni stupić i prometni znak te potom završilo u odvodnom kanalu.

Očevidom je rukovodio zamjenik općinske državne odvjetnice u Sisku u suradnji s ekipom za očevide Policijske uprave zagrebačke po čijem nalogu su vozila oduzeta.

Protiv načelnika Pešuta podignut je optužni prijedlog od strane državnog odvjetništva, a tereti ga se da je pretjecao u raskrižju gdje se nalazi obilježeni pješački prijelaz te gdje je na kolniku horizontalnom prometnom signalizacijom, odnosno punom linijom, zabranjeno pretjecanje, a ispred njega nalazila se i kolona vozila.

Iz Sindikata policijskih službenika navode kako je, uz činjenicu da je prekršio tri zakonska članka koja reguliraju pretjecanje, optužen i jer su ti prekršaji doveli do prometne nesreće u kojoj je, uz materijalnu štetu na službenom vozilu MUP-a i drugom vozilu, jedna osoba tjelesno i ozlijeđena.

Smatraju da iz svega navedenog proizlazi da postoji i disciplinska odgovornost načelnika Luke Pešuta, kao rukovoditelja koji i sam ima dužnost i obvezu pokretanja disciplinskih postupaka, te činjenice da je kao rukovoditelj bio svjestan da čini prekršaj i da s takvim nedozvoljenim i zakonom zabranjenim ponašanjem može nastupiti štetna posljedica, jer je pretjecao na mjestu gdje je to izričito zakonom zabranjeno.

Sindikat od Miline traži i odgovor kolika je šteta na službenom vozilu MUP-a nastala u prometnoj nesreći koju je skrivio načelnik Pešut, te tko je platio popravak.

sve osim nogometa

Učitavanje...