NEDJELJOM U DVA

Načelnik Plitvica: Pomirbu prepustiti trgovcima i biznismenima, jer jedino kapital nema nacionalnost

18.02.2018 u 15:35

Bionic
Reading

Relativno nepoznati čelnici koji uspješno upravljaju lokalnim sredinama, bila je tema emisije Nedjeljom u dva. Aleksandar Stanković ugostio je načelnika općine Plitvička jezera Antu Kovača, gradonačelnicu Pleternice Antoniju Jozić i vrbovečkoga gradonačelnika Denisa Kralja.

Kovač je izbore dobio uz program: stop općini koja se pretvorila u bankomat za pet obitelji, stop vlasti koja slijepo sluša velikoga gazdu u Gospiću, stop općini interesnih skupina u kojoj uvijek isti sklapaju poslove i zapošljavaju vlastitu djecu, dok se drugi odseljavaju, dvostrukim kriterijima, netransparentnosti, sumnjivom tijeku novca i sumnjivim natječajima.

Bivši načelnik, HDZ-ov Boris Luketić, proziva ga za zapošljavanje mimo javnog natječaja - direktora komunalca i još dvije osobe. Luketić podsjeća i na obećanje da će prodati službena vozila i dati novac za stipendije - to još nije napravljeno.

U emisiji je Kovač odgovorio na te optužbe, kao i na one da je bespravno sagradio bazen i dio kuće. Kaže da je problem u tome što procedura za dobivanje dozvola predugo traje. Za sve što sam napravio spreman sam snositi posljedice, dodao je.

Istaknuo je kako mu je najveći projekt u općini kanalizacija i odvod. Ostaju im još dva mjeseca za apliciranje za europske fondove. Uspije li im, bit će blizu jednom od najvažnijih projekata u Hrvatskoj, rekao je Kovač.

Pohvalio je kako u Plenkovićevoj Vladi postoje ljudi koji su odlučili riješiti probleme Plitvičkih jezera. 

Na pitanje kakvi su međunacionalni odnosi u njegovu kraju, Kovač je rekao kako mu je preko glave hrvatsko-srpskih odnosa, dječjih bolesti i svađa. U njih možete ući s najboljim namjerama, no nudeći rješenja, uvaljujete se sve dublje u njihovo blato, rekao je Kovač.

  • +6
Plitvička jezera Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Rješenje vidi u micanju političara i njihovih isprika. Pomirbu treba prepustiti trgovcima i biznismenima, jer jedino kapital nema nacionalnost, rekao je Kovač.

Pleternica je prošle godine povukla rekordnih 236 milijuna kuna za europske projekte. Rasla je i zaposlenost, čak i broj obrta. Ambicioznoj HDZ-ovki Antoniji Jozić, gradonačelnici Pleternice, majci četvero djece i studentici ekonomije, ovo je drugi gradonačelnički mandat. Stranka kojoj je vjerna od najmlađih dana, vlada ovdje bez prekida. A po toj se, stranačkoj liniji, tvrdi pleternička oporba, u gradu dijele i poslovi i zemljište. Perspektivu su im, kažu, zamaglili razni mutni poslovi. Gradonačelnica na to odgovara kako je državna revizija za 2016. Gradu dala bezuvjetan nalaz.