ideologija u malom mistu

Načelnik male dalmatinske općine objašnjava zašto je spustio rampu prikupljanju potpisa za referendum protiv Istanbulske

11.05.2018 u 17:19

Bionic
Reading

Inicijativa Istina o Istanbulskoj konvenciji suočila se s nizom zapreka u nastojanjima da pokušaju prikupiti potpise za referendum na kojem bi tražili poništenje ratifikacije. U nekim gradovima i općinama načelnici ne žele izaći u susret inicijativi i omogućiti korištenje gradskih površina i štandova

Sa sličnim problemima susreće se i inicijativa Narod odlučuje, iz koje se žale da im gradovi žele naplatiti korištenje javne površine.

Matko Burić, SDP-ov načelnik dalmatinske Općine Gradac na Makarskoj rivijeri, među prvima se odlučio reći 'ne' prikupljanju potpisa za referendum na kojem bi se tražilo poništenje Istanbulske konvencije.

Pitamo ga hoće li time možda postići kontraefekt i homogenizirati sljedbenike inicijative, iza koje stoje Hrast i druge manje desne udruge i pojedinci, da odlučnije prionu prikupljanju potpisa.

Burić kaže da je važno istaknuti da nije zabranio prikupljanje potpisa na području Općine Gradac.

'Samo sam kazao da neću dopustiti da se koriste općinske površine, a predstavnicima inicijative ostaju na raspolaganju privatne, crkvene i državne površine na kojima mogu sakupljati potpise. Naravno da nećemo zabranjivati nikome ništa', poručuje Burić.

Za svoju je odluku, kaže, imao dva razloga.

'Prvo, smatram da pitanje Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji nije ideološko pitanje, pa mi je nemoralno dopustiti prikupljanje za nešto što se kosi s temeljima sustava na kojem je nastala hrvatska država', objašnjava Burić i dodaje da treba istaknuti da njegova odluka nije zatiranje demokracije. Smatra da se sve može dopustiti samo ako se ne zadire u opća prava građana, a u slučaju protivnika Istanbulske konvencije, prema njegovu mišljenju, zadire se u ta prava.

'A druga je stvar što ne želim u svojoj općini ideološke prijepore, evo to je sad, nažalost, postalo tako. Dosta nam je Drugog svjetskog rata i tko zna kojih prošlih stoljeća, treba budućnost graditi zajedno i više se približavati Europskoj uniji, a ne udaljavati', poručuje načelnik Burić.

Istina o Istanbulskoj Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Odluka da ne dopusti korištenje gradskih površina i štandova odnosi se samo na inicijativu Istina o Istanbulskoj, a s predstavnicima Građanske inicijative Narod odlučuje, koji žele mijenjati izborni zakon, a također su izrasli iz prosvjeda protiv Istanbulske konvencije i iza kojih stoje ikone procrkvene civilne scene Željka Markić i John Vice Batarelo, još se nije čuo.

'Ako pitanje nije upereno protiv nečijih prava, ne vidim zašto se ne bi dopustilo korištenje gradskih površina za prikupljanje potpisa za referendum, dapače', kaže načelnik.

Na konstataciju da zbog njihove inicijative prosvjeduju predstavnici manjinskih zajednica kazao je da će ipak prvo morati doznati kakvo je to pitanje kad i ako se jave pa će vidjeti.

Matko Burić je jedan od rijetkih SDP-ovaca koji je na prošlim izborima uspio preoteti vlast iz ruku nekom HDZ-ovcu, a HDZ je praktički u toj općini vladao od uvođenja višestranačja. Burić je izbore nadmoćno dobio s više od 60 posto potpore u ovoj najjužnijoj općini Splitsko-dalmatinske županije i riječ je o jednom od najmlađih načelnika u našoj zemlji. Ima tek 33 godine i politolog je po struci, a prije nego je postao načelnik vodio je Turističku zajednica Gradca.

  • +20
Gradac Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj