SNIMLJEN TAJNOVIT PLES

Na Zvijezdi smrti ima vode i života!?

17.10.2014 u 15:46

Bionic
Reading

Unutrašnjost Saturnova mjeseca krije globalni ocean vode ili ima neobičnu strukturu jezgre, pokazalo je novo istraživanje

Naime mjesec Mimas, poznat i po nadimku Zvijezda smrti jer nalikuje na zloglasnu svemirsku stanicu iz 'Ratova zvijezda', kreće se na neobičan teturav način koji može imati samo dva objašnjenja: ili se pod njegovom površinom nalazi golem ocean ili njegova kamena jezgra ima čudan oblik nalik na loptu za ragbi.

Do ovih zaključaka međunarodni tim astronoma iz SAD-a, Francuske i Belgije došao je na temelju fotografija Mimasa visoke rezolucije koje je napravila letjelica Cassini.

Ova europsko-američka misija lansirana je još 1997. kako bi istražila Saturn i njegove brojne satelite, njih ima najmanje 62.

Znanstvenici su na temelju fotografija snimljenih iz različitih kutova napravili 3D model Mimasa, a potom su pratili kretanje stotina referentnih točaka na njegovoj površini.

'Otkrili smo da Mimas lagano tetura oko polarne osi', rekao je voditelj studije, dr. Radwan Tajeddine sa Sveučilišta Cornell.

Poput našeg Mjeseca, Mimas je prema Saturnu okrenut uvijek jednom istom stranom. I naš Mjesec također blago tetura.

No kada su Tajeddine i njegovi suradnici obavili sve proračune, zaključili su da se Mimas naginje naprijed – nazad punih šest kilometara. Za tijelo promjera manjeg od 400 kilometara to je jako puno, zapravo dvostruko više nego što bi se očekivalo na temelju njegovih dimenzija i orbite.

Kada su dobili ove rezultate, stručnjaci su prvo pokušali utvrditi mogu li se oni objasniti deformacijom koja je nastala u području golemog kratera koji prekriva trećinu vidljive površine Mimasa. No čak i golema anomalija u masi, nastala u sudaru s nekim tijelom, nije mogla objasniti teturanje.

U sljedećoj fazi pokušali su predstaviti dva modela koja bi riješila misterij.

Prema prvom, kamena jezgra mjeseca mogla bi biti izdužena poput ragbijaške lopte - dimenzija 20 sa 60 kilometara.

Prema dugom, Mimas bi mogao imati normalnu kuglastu jezgru i smrznutu koru, no one bi mogle biti razdvojene globalnim oceanom. Ovu vodu u tekućem stanju moglo bi održavati trenje koje nastaje pod utjecajem sila gravitacije Saturna.

'Na taj način kora može lakše teturati jer nije vezana za ostatak mase', rekao je Tajeddine, smatrajući da je ocean bolje objašnjenje.

Ako pod korom Mimasa uistinu postoji ocean vode, onda također postoji mogućnost da u njoj ima života.