UNIVERZALNA VRIJEDNOST

Na UNESCO-voj listi ugrožene baštine 6 sirijskih znamenitosti

20.06.2013 u 14:09

Bionic
Reading

UNESCO je u četvrtak upisao na listu ugrožene svjetske baštine šest sirijskih povijesnih znamenitosti kojima prijete sukobi, posebice stari grad Alep koji je pretrpio znatnu štetu od početka pobune protiv režima u ožujku 2011.

Sirija ima šest znamenitosti svrstanih na listu svjetske baštine: stare dijelove gradova Damaska, Bosre i Alepa; Palmiru, Krak des Chevaliers i Qalat Salah El-Din, kao i antička sela na sjeveru Sirije.

Odbor za svjetsku baštinu UNESCO-a okupljen na godišnjoj sjednici u Pnom Penu stavio je u četvrtak svih šest na listu ugroženih znamenitosti.

U pripremnim dokumentima za sastanak, UNESCO je zabilježio da su informacije o razaranjima 'nepotpune' i proizlaze iz ne uvijek provjerljivih izvora poput društvenih mreža ili izvješća sirijskih vlasti koji 'ne odražavaju nužno realno stanje u cjelini'.

Usprkos svemu, 'zbog stanja oružanog sukoba, više nema uvjeta da se zajamči očuvanje i zaštita iznimne univerzalne vrijednosti dotičnih šest znamenitosti', naglasila je organizacija.