SINDIKALNI BUNT

Na ulice izašli nezadovoljni učitelji i medicinske sestre

11.10.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Prosvjedna povorka sindikata u kojoj će biti nezadovoljni učitelji, nastavnici, medicinske sestre i tehničari, znanstveni radnici, ali i brojni građani nezadovoljni ekonomskom politikom vlasti proći će danas zagrebačkim ulicama od Trga Francuske Republike, preko Jelačić-placa sve do Banskih dvora. Prosvjed počinje u 11 sati, a organizira ga 10 sindikata okupljenih u Maticu hrvatskih sindikata

Kao ključne razloge za održavanje prosvjeda u Matici hrvatskih sindikata naveli su 'obranu socijalne države koja im se podmuklo pokušava oteti', ali i 'otpor ekonomskoj politici koja zatvara radna mjesta, protivljenje smišljenom smanjenju cijene rada u cijeloj zemlji te dokazano pogrešnoj politici strogih mjera štednje koje nemilice udaraju po obrazovanju i zdravstvu'.

'Ne prosvjedujemo samo zbog učitelja i zdravstvenih radnika. Odmazda i smanjenje plaće učiteljima je povod, a pravi razlog je ekonomska politika koja je potpuno promašena i koja nije uspjela ni u jednoj europskoj zemlji. Nažalost, ta ekonomska politika prvo se obila o glavu nastavnicima i medicinskim sestrama', rekao je, najavljujući prosvjed, sindikalni vođa Vilim Ribić

Nedavno je, najavljujući prosvjednu povorku, Ribić još i rekao kako 'ova školska godina neće biti godina socijalnog mira' te da je 'prosvjed tek prva u nizu akcija'. Čak se spominje i mogućnost organiziranja štrajka

Matica hrvatskih sindikata na prosvjedne se aktivnosti odlučila nakon što je Vlada pokrenula postupak otkazivanja Temeljnog kolektivnog ugovora za javne službe.

Sindikati okupljeni u Maticu prethodno nisu pristali na Vladin prijedlog izmjena Kolektivnog ugovora kojim bi im se, zbog štednje u državnom proračunu, smanjila materijalna prava u zamjenu za očuvanje plaća. Nisu se htjeli odreći regresa i božićnica te pristati na smanjenje jubilarnih nagrada, dnevnica i naknade za prijevoz jer im Vlada nije mogla jamčiti da će im sve to isplatiti kad Hrvatska izađe iz krize

U najavama prosvjednih aktivnosti sindikalisti su procijenili da će se prvoj akciji u borbi za radnička prava, uključujući i građane, odazvati i 20-ak tisuća prosvjednika. Bez obzira koliko će ih biti, jasno je kako će iz tri najjača sindikata, onih iz sustava obrazovanja, i doći najviše sudionika.

'Očito je došlo vrijeme oštrije borbe za svoja prava jer ovo što se događa učiteljima više nije normalno. Učitelji su na marginama i gura ih se prema ponoru kako bi jednostavno postali prosjaci – ne umom i duhom, nego materijalno. Prosvjetari ovim prosvjedom žele reći kako ne daju svoje dostojanstvo', odlučan je Zvonimir Laktašić, predsjednik Sindikata hrvatskih učitelja.

Po njemu, 'učitelji više ne mogu dozvoliti da ih se gura u stranu jer kvaliteta obrazovanja dolazi u pitanje'. 'Ako nema motiviranog i obrazovanog učitelja koji gaji ljubav prema svom poslu, onda nema ni zainteresiranog i kvalitetno obrazovanog učenika, pa time ni budućnosti za Hrvatsku', pesimistično procjenjuje Laktašić.

Na Markov trg tek odabrani

Prosvjed u organizaciji Matice hrvatskih sindikata počinje okupljanjem na Trgu Francuske Republike od 11 sati. Potom će biti formirana povorka koja će krenuti Ilicom do Trga bana Josipa Jelačića, a potom i prema Markovu trgu. Doduše, pred Banske dvore, koji su i glavni cilj prosvjednika, doći će tek manja kolona od 1.500 prethodno određenih sudionika prosvjeda. Ostali prosvjednici ostat će na Trgu bana Josipa Jelačića gdje će, uz ostale prigodne sadržaje, pomoću videozida moći pratiti i događanja na Trgu sv. Marka.

Upozorava i na uvjete rada, za koje tvrdi da su 'na razini 19. stoljeća kad su u upotrebi bili samo kreda i ploča', te napominje kako hrvatski učitelji 'ostaju i bez krede i s poderanom pločom, pa učitelji iz svog džepa moraju za ono malo novaca koji dobiju kao plaću još kupovati i pomagala'.

'Šikaniranja, ucjena i prijetnji je dosta i to na prosvjedu želimo reći. Dosta, nemojte nas ponižavati, jer to ne dopuštamo, ali ne damo ni da Hrvatsku gurate u ponor', poručuje Laktašić.

Sindikalisti su svoj prosvjed najavili i putem Facebooka putem kojega su poziv za sudjelovanje uputili i svim građanima, radnicima, studentima, nezaposlenima i umirovljenicima. Iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske i Hrvatske udruge sindikata stigla je potvrda da će se u prosvjedu solidarizirati sa svojim kolegama iz sustava obrazovanja, zdravstva i znanosti.