DEKONTAMINACIJA U TIJEKU

Na terenu deseci pripadnika nuklearno-kemijske bojne

26.05.2014 u 18:24

  • +11

Poplavljena područja i dalje pod vodom

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Ferberzar/PIXSELL

Bionic
Reading

U potpori civilnim institucijama na poplavom ugroženim područjima u Slavoniji danas je angažirano ukupno 408 pripadnika Oružanih snaga RH. Među njima su i 44 pripadnika Bojne za nuklearno-biološko-kemijsku obranu

Prema današnjem rasporedu snaga, u Rajevom Selu na sanaciji probijenog nasipa angažirano je 27 pripadnika OS RH s dva remorkera, dvije skele, jednim amfibijskim i četiri motorna vozila te pet čamaca. Na aktivnostima dekontaminacije angažiran je 21 pripadnik Bojne za nuklearno-biološko-kemijsku obranu (NBKO) te jedna cisterna za dekontaminaciju, jedan sustav za dekontaminaciju, tri teretna i dva terenska motorna vozila.

Također, na području Gunje na aktivnostima dekontaminacije angažirana su 23 pripadnika Bojne NBKO s dva sustava za dekontaminaciju, jednom cisternom za dekontaminaciju, jednom cisternom za vodu te jednim terenskim i tri teretna motorna vozila.


Na širem području Županje nalazi se ukupno 218 pripadnika OS RH, u Drenovcima šest, a u Babinoj Gredi pet pripadnika OS RH. Helikopter HRZ i PZO-a, koji je tijekom jutarnjih sati bio angažiran na izviđanju nasipa na području Županja – Strošinci – Gunja, u spremnosti je za angažiranje na stajanci u Županji.

I dalje su na terenu angažirani pripadnici i sredstva Zapovjedništva za potporu, i to: 56 pripadnika s ukupno 20 motornih vozila, od kojih dvije cisterne za vodu, jednom cisternom za gorivo, osam sanitetskih motornih vozila, kao i osam motornih vozila različite namjene, te tri poljske kuhinje. Na područjima Drenovaca i Posavskih Podgajaca na asanaciji terena angažirano je 12 pripadnika Vojno-zdravstvenog središta.