NAJLUĐI LJETNI TULUM

Na Senjskom karnevalu 3000 maškara i 15000 gostiju

12.08.2013 u 16:48

Bionic
Reading

Oko 3.000 maškara u 44 skupine prodefiliralo je ove godine u tradicionalnom 42. Međunarodnom senjskom ljetnom karnevalu pred radoznalim pogledima više od 15.000 gostiju

Bilo ih je u kostimima iz ere charlestona, neki su bili kosturi, drugi indijanci i kauboji, zalutali su tu i stanovnici planeta Pandore i Nigdjezemske... Zamaskirali su se i stari i mladi, od djece do onih u zlatnim godinama.

Maškare su stigle iz brojnih dijelova hrvatske od obližnje Rijeke i Novog Vinodolskog do Kutine, Stare Gradiške i Čakovca. Potegnula je u Senj i skupina iz Wieluna, poljskog grada prijatelja.

Povorka se protezala kilometrima, trajala je satima, a nakon procesije uslijedilo je tulumarenje u šatoru na trgu Cilnica sve do jutra.

Unatoč krizi, Senjski se karneval i ove godine ponovno potvrdio kao najznačajniji turistički ljetni događaj na ovom dijelu Jadrana i dokazao da uz slavnu buru, dugu povijest, prekrasnu tvrđavu i lijepu prirodu ima još jedan adut na koji svi gosti uvijek mogu računati.

Tradicijsko geslo Senjskog ljetnog karnevala je: 'Karneval biži, ki ča uvati nek drži!', a himna je 'Dođi u Senj' za koju je tekst i glazbu napisao Hrvoje Hegedušić.